Is het waar dat peperdure merkhorloges (Rolex, Omega etc.) minder nauwkeurig zijn dan een simpel quartz horloge van €25,- bij b.v. de Kijkshop ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een mechanisch horloge loopt niet op tijd: er verloopt altijd wel wat. De exacte tijd is elektronische tijd. (Radio controled) De hoge eis van enkele seconden per dag, mag alleen gesteld worden aan de moderne merkhorloges als Patek Philippe, IWC, Omega, Vacheron Constantin, Rolex, enz.. - De superkwarts is ontwikkeld door Breitling. Het is een tien keer zo nauwkeurig horloge als het normale kwartshorloge. Bij de superquartz wordt ook een chronometer (met certificaat) geleverd. Een superquartz loopt 6 jaar op een batterij. - het maximum verloop van de superkwarts is 15 seconden per jaar - temperatuursschommelingen zijn minimaal gemaakt zodat het kwarts een zeer regelmatige frequentie houdt. Dat zal een horloge van €25,- niet redden.

De meeste dure merkhorloges zijn meestal (automatische) opwinduurwerken, deze zijn ongeveer even nauwkeurig als een willekeurig kwartshorloge. Alleen horloges die op de tijdzenders synchroniseren zijn nauwkeuriger omdat ze elke nacht op de seconde precies gelijkgezet worden. Dergelijke horloges worden o.a. door Junghans en Eurochron e gemaakt, ook Casio heeft een zendergestuurde serie. Deze zenders zijn trouwens geen satellieten maar gewone aardse zenders op de ultra lange golf, DCF77 staat bijvoorbeeld vlak bij Frankfurt in Duitsland en heeft een bereik over heel Europa.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100