Is het mogelijk dat er kortsluiting ontstaat terwijl alle apparaten en lichten in huis gewoon werken en branden?

Er is rook en een stinkende geur onstaan in huis (2e etage) dat een chemische stank had.
Ik heb een groepenkast met een aardlekschakelaar. De geur is ontstaan op de 2e etage (terwijl groepenkast op de begane grond is). Weet niet waar vandaan de geur kwam en alle apparaten en lichten werken allemaal prima.
Hoe kan dat? Normaal zou bij een kortsluiting de stroom naar het betreffende apparaat onderbroken worden om schade eraan te voorkomen. Maar het blijkt dus geen apparaat of licht te zijn!? Hoe is dit te verklaren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij kortsluiting zal een 16 A zekering doorbranden, maar met veel minder stroom kan toch warmte ontwikkeld worden, denk maar aan strijkbouten, tosti-ijzers, waterkokers en nog veel meer apparatuur. Als er dus in een willekeurig apparaat een defect optreedt dat minder stroom trekt en geen lek naar aarde geeft dan blijft alles gewoon werken terwijl het defecte apparaat toch zo heet kan worden dat rook, stank of zelfs brand ontstaat. Het is dus zaak dat je de bron van de rook en stank opzoekt, zekeringen en aardlekschakelaar geven nooit absolute veiligheid tegen brand.

Het kan zijn dat als je nog hele oude fittingen hebt (nog net geen bakkeliet) i.c.m. oude bedrading dat er stukjes ervan "wegspringen/afknappen". De lamp blijft het dan nog wel doen maar van de broze fitting kan dan best wel iets weg zijn. Dat ruikt idd niet lekker. Tijd om e.e.a. te vervangen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100