waarom hebben normale auto's lood accu's en geen lithium accu?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij normale auto's gaat het om de kosten. Het gaat om een relatief simpele accu die constant moet worden opgeladen en die heel lang mee moet gaan. Lithium accu’s zijn niet alleen duur, ze produceren ook warmte tijdens opladen. De ontploffende accu’s in laptops waren van het type Li-Ion en er wordt gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid. Bij electrische of hybride auto's moet de accu nog zwaarder zijn, maar daar wordt ook nog geen li-ion accu gebruikt. Zo zijn er wel al ontwikkelingen bij BMW en Toyota om de nog giftige loodaccu’s te vervangen en de duurzaamheid te verbeteren door gebruik te maken van Li-Ion accu's. Maar dit is alleen rendabel in hybride en electrische auto's, niet in gewone auto's. Toegevoegd na 3 minuten: Samenvattend is het voordeel van een loodaccu: - Eenvoud - Hoge electrische stroom, nodig voor startmotor - relatief hoog vermogen met kleine accu - relatief goedkoop - gemakkelijk te scheiden (na end-of-life) - hoge spanning, hoewel lager dan li-ion Nadeel zijn de milieubelastende stoffen zoals lood en zwavelzuur.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Loodaccu
http://www.autoblog.nl/bmw-en-toyota-ontwi...

Loodaccu's zijn veel goedkoper te produceren. Bovendien profiteert een auto vrijwel niet van de voordelen van lion accu's, namelijk dat ze geen geheugeneffect kennen.

Goedkoper en bedrijfszeker. Loodaccu's zijn naast hun eenvoud ook betrouwbaarder. En hebben een veel langere levensduur. Sommigen houden het een autoleven lang vol. Dit kan je van een Lithium accu niet zeggen. Het laadproces zou ook duurder en ingewikkelder worden, daar een dynamo continu laad en het "overschot" gaat rechtstreeks naar de verbruikers. Ook kan een loodaccu hoger piekspanningen verdragen dan een lithium. Tijdens het starten moet er in een kort tijdsbestek zeer hoge stromen worden afgegeven. Daarnaast wordt een autoaccu blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf. Dergelijke cellen kunnen gewoonweg dit soort "mishandelingen" niet aan en zullen dan gauw stuk gaan.

Eigenlijk is het antwoord uitermate simpel: omdat lithium-accu's niet oplaadbaar zijn :). Lijkt me nogal lastig... Dan zou je elke week of vaker je accu in zijn geheel moeten vervangen. Als je lithium-ion accu's bedoeld: die hebben deze nadelen: -Een gemiddeld kortere levensduur. Na zo'n 2 jaar heb je alweer een nieuwe nodig. -Er moet een regelsysteem aan gekoppeld zijn. Dat houdt in dat een accu voor een specifiek apparaat wordt gemaakt, en dat je dus veel minder uitwisselbaarheid hebt. Dat resulteert weer in lagere productieaantallen per type auto, en daarmee weer in hogere prijzen. -Gevallen van explosie door hoge temperaturen. Denk aan autobranden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100