kan ik bij de tuinverlichting eenvoudig meten waar de stroom wegvloeit?

In mijn tuin staan +/- 15 lampen die branden op 230 volt als ik de lampen aan wil doen gaat de aardlek schakelaar er uit. In welke lamp zit het probleem? is er een manier om dat te meten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aardlek is helaas heel lastig te meten, het zou kunnen zijn dat er in meer lampen een klein beetje stroom naar aarde weglekt zodat de som van alle stroompjes groot genoeg is om de aardlekschakelaar te triggeren. Je kunt ze het beste stuk voor stuk controleren op vocht, kijk ook of kabels beschadigd zijn of verouderings-scheurtjes vertonen. Het hangt erg van de situatie af, als je gemakkelijk een deel kunt loskoppelen dan kun je op die manier een oorzaak proberen te elimineren. Toegevoegd na 2 minuten: Als de lampen een metalen behuizing hebben die op randaarde is aangesloten dan zou je de lampen ook kunnen aansluiten op een groep die niet door een aardlekschakelaar beveiligd wordt. Bij echte kortsluiting zorgt de gewone zekering er voor dat de stroom niet te groot wordt en alle lampen zijn aanraak-veilig. Een wasmachine is om die reden ook nooit op een aardlekschakelaar aangesloten.

Vrijwel zeker is de mantel om de grondkabel getroffen door mechanisch geweld: dergelijke kabels moeten liggen op 70cm diepte - is dat minder dan moeten ze door een dikwandige pijp (mag ook dikwandig plastic rioolbuis) zijn doorgevoerd. In alle overige gevallen is max.12 voltsinstallatie nog toegestaan.

Draai alle lampen er eerst uit. Hierna de schakelaar aan, gaat de aardlek er uit, dan zit het bijna zeker in de kabel, blijft de aardlek er in, draai dan lamp voor lamp er weer in, zit het probleem in de fitting, dan gaat de schakelaar er weer uit, als je de lamp waar het probleem zit, er in draait.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100