Het laatste. De wijzers van een wekkertje zijn niet continu in beweging, zoals in een slingeruurwerk, maar bewegen pas na een x aantal trillingen van een kwartskristalletje. Die trilling blijft erg constant, ook als de batterij bijna leeg is. Alleen er komt een moment dat ie de kracht niet meer heeft de wijzer te verplaatsen, en dan stopt het wekkertje met lopen.
Dat laatste. Waarom? dat is aan de volgende antwoordgever.
Toegevoegd na 9 minuten:
Bij mij thuis tikt hij nog wel op tijd, alleen heeft de klok het vermogen niet meer om de wijzer te verzetten. Dan blijft 'ie elke seconde schokken op dezelfde plaats.
@alsjemelevend. Oplaadbare batterijen zijn niet de beste optie voor reiswekker, omdat oplaadbare batterijen zichzelf ontladen en de stroom die de wekker verbruikt miniem is .
Een goede wekker stopt ineens, en blijft dus tot het eind de juiste tijd aangeven.
Een slechte wekker kan langzamer gaan lopen, en daardoor weken of zelfs maanden voor het definitieve einde de verkeerde tijd aangeven.
Ik heb beide varianten wel gehad, in digitale en analoge variant.
Over welke type wekker hebben we het hier? Digitaal is goed werken of niet werken. Analoog is blijven werken tot de batterij volledig plat is. Nu zijn er ook al analoge wekkers met elektronisch binnenwerk. Bouwjaar en type zijn voor een correct antwoord van belang. Uit mijn ervaring moet ik zeggen dat de tijd veel langer duurt als mijn batterijen leeg zijn en ik dus beter zou gaan slapen.