Ik zie een advertentie voor radiografische horloges. Wat betekend het dat ze radiografisch zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als met "radiografisch" eigenlijk "radio-controlled" bedoeld wordt dan gaat het om horloges die zichzelf gelijk zetten door middel van een radiozender die de juiste tijd gecodeerd uitzendt. Merken horloges die deze funktie hebben worden o.a. gemaakt door Junghans, Eurochron en Casio. Dergelijke horloges lopen niet heel nauwkeurig (de tijd is meestal tot op ongeveer 1 seconde nauwkeurig) maar ze zetten zich zelf telkens 1x per dag automatisch gelijk met UTC, de universele gecoördineerde tijd die overal in de wereld als standaard aangehouden wordt. Vannacht bij het ingaan van de wintertijd hebben deze horloges dan ook vanzelf de juiste tijd aangenomen. Een van de zenders die hier in West Europa door veel radio gestuurde horloges wordt ontvangen is de Duitse zender DCF 77. Deze zender staat in het Duitse plaatsje Mainflingen dat even ten oosten van Frankfurt am Main ligt. De zender zendt op de ultra-langegolf uit met een frequentie van 77,5 kHz, waarbij gedurende 1 minuut de tijdsinformatie in 59 pulsjes van verschillende lengte wordt uitgezonden. De pulsjes vormen tezamen een digitale code waarin minuut, uur, datum (dd-mm-jj) en weekdag worden uitgedrukt met enen en nullen. De pulsjes kunnen 0,1 of 0,2 seconde lengte hebben, een korte stelt een 0 voor, de lange stellen 1 voor.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/DCF77

Dit betekent dat ze vanaf een bepaald punt ter wereld (ik geloof Zweden) bestuurd worden. Deze horloges lopen vaak op de 100ste van een seconde gelijk.

Je bedoeld waarschijnlijk dat er de term "Radio Controlled" op staat. Het betekent dat ze een interne ontvanger hebben die het DCF77 signaal oppikt, uitgezonden vanuit Mainflingen (een plaatsje 30 km van Frankfurt). Met dat signaal, dat zijn herkomst heeft door synchronisatie aan verschillende atoomklokken, kan het horloge zich automatisch gelijkzetten én gelijk blijven lopen. De nauwkeurigheid is heel groot, slechts een minuscule fractie van een seconde (hooguit enkele honderdsten van een seconde). Een ander bijkomt voordeel is dat het horloge automatisch zomer/wintertijd veranderingen volgt. Het reizen door verschillende tijdzones, zoals van en naar Engeland, kan wel eens voor moeilijkheden zorgen. Het is wel belangrijk om dan op de hoogte te zijn hoe je de juiste tijd dan aanpast in dit soort uurwerken voor vertrek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100