Op de kermis heb je altijd van die rode laserlampjes, ik heb gehoord dat je met die dingen door spullen heen kan branden als ze meer watt hebben?

Door welke dingen gaat dat dan heen? Door dun glas als je er 20 minuten voor staat, of echt door hout met tien seconden? En waar koop je die? Ik had eerst een vriend die beweerde dat hij zo'n ding kon ombouwen! Hij zei dat de laser dan ook groen werd. Kan dit? Dit waren mijn vragen, bedankt voor jullie hulp

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op de kermis zal je waarschijnlijk laserlampjes krijgen van 5 mW, daar kan je niets mee verbranden. Een laserlampje van 200 mW (die verboden zijn in Nederland voor particulier gebruik, tot 5 mW is legaal) kan wel door dingen heen branden. Denk hierbij aan hout en lucifers aansteken. Je kan een laser ombouwen door een cd speler uit elkaar te halen en de lens daarvan op de laser te plaatsen. Hier staan op YouTube tutorials voor en hiervoor moet je solderen, maar het word niet aangeraden omdat je laserlampje er snel kapot van kan gaan als je niet goed weet hoe het precies werkt.

Volgens mij zijn in Nederland alleen laserlampjes tot 1 mW legaal. Je kan je afvragen waarom. En dan blijkt dat dit goed onderzocht is. Google maar eens. Sterkere lasers kunnen in heel korte tijd schade aan je netvlies aanrichten, schade die altijd blijft. Die korte tijd is korter dan de tijd die je nodig hebt om met je ogen te knipperen. Dus als je met een sterkere laser speelt, en het licht wordt door een glimmend voorwerp toevallig in iemands ogen gekaatst, dan kan dat blijvende schade aanbrengen. In de industrie worden lasers gebruikt om van alles te snijden. Ook staal. De lasers zijn dan 10 kW tot 100 kW. Dat is dus 10 tot 100 miljoen keer zo sterk. Deze lasers zijn heel goed afgeschermd. Dus het is gevaarlijk, en helemaal niet zo spectaculair. Ja, met geduld een lucifer aansteken met een 200 mW laser. Nou nou nou. Toegevoegd na 1 dag: Iedereen die in Nederland laserpointers verhandelt aan consumenten is gehouden aan de Warenwet en Warenwetbesluit Algemene Productveiligheid. Zo valt een laserpointer met batterijen onder de richtlijn Algemene Productveiligheid (2001/95/EG, geldig vanaf 15 januari 2004). Het betreft vaak laserpointers met optische vermogens van enkele tientallen tot honderden milliWatts. Binnen de oogreflex van 0,25 seconden bestaat een kans op tijdelijke of blijvende oogschade. De laserveiligheidsnorm IEC EN 60825-1:2007 levert de oogbeschadigingsdrempel bij deze golflengte van 6,3 Joule/m^2, of 25 Watt/m^2 bij een belichtingstijd van 0,25 seconde (de oogreflextijd). Nu kunnen we een gevarenafstand bepalen, die we definiëren als de afstand tot de laserpointer waarbij de intensiteit precies gelijk is aan de oogbeschadigingsdrempel. Laservermogen en Gevarenafstand bij een golflengte 532nm, divergentie 1mrad en een startdiameter van 1mm: 010 mW 20 m 100 mW 70 m 1 W 225m 10 W 705 m 100 W 2240 m De VWA stelt dan ook al terecht in september 2006 (VWA informatiebladnr. 26) dat het verhandelen van laserpointers aan consumenten van laserklassen 3R, 3B en 4. niet is toegestaan. Dus 1 mW is legaal; daarboven niet. Zie het officiële rapport.

Bronnen:
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/6...
VWA

in nederland zijn lasers tot 5mw legaal, alleen in discotheken mag je meer hebben omdat die constant in beweging zijn. lasers die door dingen heen branden heb ik gezien op internet vanaf 50mw. dan kun je er een opgeblazen ballon mee laten knappen. Het ombouwen van een laser is mogelijk, maar dat ie daarvan groen wordt kan niet. groene lasers hebben een andere diode dan rode.

Bronnen:
www.dealextreme.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100