hoe moet ik een lichtsensor aansluiten op een 12vdc motor om hem te laten draaien als het donker wordt

Ik wil een solarpaneel op de zon laten draaien

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is een plus en een min... Sluit aan en als de motor de juiste richting draait, laat hem dan zo staan, en anders pool je het om... Maar zo simpel is het wellicht niet... Toegevoegd op 17-06-2009 12:25:02 Wil je de motor zo laten werken dat het paneel op de zon gericht blijft, is dat je vraag?

merk motor? eventueel foto's van?.. kunnen we namelijk even google raadplegen? graag iets meer info?

Met alleen een lichtsensor wordt het moeilijk. Je zult toch op zijn minst een schakeling moeten maken met een transistor erbij. Gebruikk je alleen een sensor dan zal de motor steeds harder gaan draaien naarmate het donkerder wordt. Er is dan niet echt een schakelpunt waarbij hij ineens inschakeld. Zie ook onderstaand schema. Je moet wel een inlog aanmaken voor deze site.

Bronnen:
http://www.elektor.nl/artikelen-als-pdf/20...

De stroom die de motor nodig heeft op te draaien is te groot voor de sensor. Daarom moet er een transistor tussen. In deze eenvoudige schakeling kun je volstaan met een transistor. Je zult deze wel moeten beschermen tegen de mogelijke inductiespanningen van de motor met een condensator en wellicht een spoel. Welke transistor je moet gebruiken hangt af van de stroom van de motor. Je zou een zgn. dalingtontransistor kunnen nemen. Dat zijn twee transistors in een behuizing. Die hebben een hoge versterking.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Darlingtontransistor