Hoe werkt een fax?

Ik vind het zo raar, dat je iets door een machine heen haalt en op hetzelfde moment komt er hetzelfde papiertje ergens anders terecht. Ik snap niet hoe dat kan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Simpele versie: Een fax is een kopieermachine die in twee delen is gesplitst. Die twee delen praten met elkaar via de telefoonlijn. In een normale kopieermachine zitten die twee delen in hetzelfde apparaat, met een kabeltje ertussen. Uitgebreide versie: Het verzendende apparaat legt als het ware een ruitjesrooster over het origineel heen, met pietepeuterig kleine vakjes. Voor elk vakje wordt met een lichtsensor gekeken of het vakje zwart of wit is. Dan belt het verzendende apparaat het ontvangende apparaat, via een gewone telefoonlijn. Ze babbelen wat via een internationaal afgesproken piepjestaal. Daarmee spreken ze af hoe snel ze zometeen zullen piep-babbelen, en welke mogelijkheden ze wel en niet zullen gebruiken. Daarna begint het versturen van de informatie. De verzendende fax heeft met zijn lichtsensor voor elk vakje in het ruitjespatroon gemeten of dat vakje zwart of wit is. Hij stuurt die informatie nu naar de andere kant: een hoog toontje voor een zwart vakje, een laag toontje voor een wit vakje. Of andersom, dat weet ik zo niet uit m'n hoofd. De ontvanger hoort die piepjes, en kan dus aan zijn kant de ruitjes wel of niet inkleuren met zwarte inkt. Aangezien die ruitjes erg klein zijn, lijkt het van een afstandje net of je het origineel in handen hebt. Het echte verhaal is wat ingewikkelder, maar dit is waar het in essentie op neerkomt.

Het wordt van papier gecodeerd in nullen en enen en bij jouw worden die nullen en enen weer gedecodeerd op papier... that´s it...

bij de verzender wordt de afbeelding omgezet in nullen en enen. Deze worden bij de ontvanger weer omgezet in een plaatje. De printer print vervolgens het plaatje.

Het is niet hetzelfde papiertje hoor. Het papier wat je erin stopt komt er gewoon aan jou kant weer uit. Wat er op het papier staat wordt ingescand en via de telefoonlijn doorgestuurd naar de andere kant waar het weer wordt omgezet in de tekens die op papier moeten komen. Het gebeurt dus niet geheel gelijktijdig. Er zit echt even een momentje tussen van coderen, doorsturen en decoderen.

Het werkt precies hetzelfde als een kopieerapparaat....alleen ligt het scan gedeelte een stuk verder weg dan het afdruk gedeelte.

net als mailen, het apparaat leest de letters, die stuurt ze naar het andere apparaat en die leest de letters en zet ze weer op papier. en het is een nder papier hoor. de fax moet je gewoon bijvullen. :D

Gewoon met bits & bytes... Jouw tekst die gelezen word, word gecodeerd door jouw fax-apparaat en het fax-apparaat van de ontvanger decodeerd het naar de tekst die jij gefaxt hebt... Zo simpel is het...

De signalen die verstuurd worden door een fax zijn analoog. Fluittoontjes die gemoduleerd worden. De fax bestond al lang voor het digitale tijdperk.

Als aanvulling op Rotaluclac nog het volgnende: Bij een fax worden witte en zwarte lijnen (vectoren) gescand en deze gecodeerd naar bits. Een korte code voor een witte lijn, een lange code voor een zwarte lijn. Net als bij Morse zijn dus niet alle codes even lang; vaak voorkomende lijnen/vectoren hebben een kortere code dan minder vaak voorkomende lijnen. Daarom duurt het versturen van een zwart vel papier ook langer dan van een wit vel papier.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100