Hoe kan ik het beste schilderijen fotograferen?

Buiten, binnen, flits? Graag eenvoudige antwoorden ;-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Met een statief en gefilterd licht, bij voorbeeld buiten op een dag als vandaag met mooi strooilicht. Zet je camera wel op stand 'bewolkt' anders worden ze zeer slecht qua kleur. Of binnen, maar dan met een losse flitser die je onder een hoek strooilicht op het schilderij laat werpen.

- Gebruik geen flits - Zet je camera op een statief - Zet het schilderij precies in het midden van het shot (dit minimaliseert vervorming) - Haal het schilderij van de muur en zet het op een mooie dag buiten (precies rechtop op een stoel bijvoorbeeld) - Als je binnen fotografeert moet je het goed belichten, dus: meerdere lichtbronnen of zacht/verstrooid licht gebruiken zodat het schilderij egaal verlicht wordt - Gebruik een lange sluitertijd.

Heel eenvoudig: Zonder flits. Dus je moet er voor zorgen dat je voldoende licht hebt, dus het liefst buiten. Met flits gaat de laklaag glimmen.

Jelle geeft de enig correcte manier van flitsen aan, een goede flitser dus, die "via plafond" kan flitsen. Ook een mogelijkheid: Een tijdopname met draadontspanner om elke trilling te vermijden. Gewoon seconden lang lens open houden. Met vrijwel elke lichtsterkte mogelijk. Vraagt wel dat je een lichtsterkte meting kunt doen en van daaruit bepalen hoe lang de lens open moet blijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100