Waarom zijn tv -en computer schermen vierkant?

Waarom is gekozen voor vierkant, waarom geen andere vorm?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vroeger waren de tv's veel ronder van vorm. Hierdoor miste je in de hoeken een stukje beeld. Met een rechthoek heb je dit niet. Toegevoegd na 1 minuut: Andere vormen als driehoeken leveren op dat je nog meer beeld mist.

Omdat het met een driehoek, wel heel lastig wordt om een tekst op te maken. En dat geldt ook voor alle andere vormen. Dit is praktischer en het geeft meer rust.

Dat zijn ze niet, ze zijn rechthoekig, en in breedbeeld. Toegevoegd na 2 minuten: Overigens zijn ze naar mijn weten ook nooit vierkant geweest, er zat altijd in de breedte meer pixels dan in in de hoogte.

Ik heb in de beginjaren van de TV in Nederland bij iemand een zelfgebouwde TV gezien die was gemaakt van een radarbuis of een scopebuis. Dat beeld was dus echt gewoon rond en ongeveer zo groot als een etensbord. Erg goed TV kijken kon je er niet mee, je zag alleen wat vage contouren van het beeld.

Camera's, of het nou foto of video neemt alles op als een ''vierkant'' of als een rechthoek. Als men alles rond of driehoekig had opgenomen had het wellicht een andere vorm gekregen. Maar dit heeft ook mede te maken dat het rechthoekige prettig is vanwege de strakke lijnen. En je zorgt voor een groter oppervlakte van het beeld. Een cirkel of ene driehoek met dezelfde breedte zal altijd minder oppervlak hebben dan een rechthoek. Hoe meer op een beeld past hoe beter :).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100