Is het verschil in scherpte bij een tv van 100 of 200 of 800 herz te zien door ons menselijk oog?

Een nieuwe tv aanschaffen is een lastige zaak als het gaat over scherpte.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe breder je beeldscherm hoe hoger de hz gewenst is. Bij 32 inch is 200hz prima. Let op dat veel 100hz tv's op een of andere manier software matig verdubbeld worden, op papier 200hz maar in werkelijkheid maar 100hz. Vraag in een winkel een demo-dvd af te spelen waarmee je verschillende tv's op hz kan vergelijken... Toegevoegd na 3 minuten: Herz is verversings snelheid. Hoe vaak ver seconde word een beeldje ververst, Kijk maar eens naar rtl-z daar zie je onderin altijd een balk met informatie bewegen. Hoe lager het getal hoe stroperiger het beeld zal zijn. Hoe breder de tv is hoe groter de afstand van rechts naar links zal zijn en hoe meer verversing word verwacht ( dus een hogere herz). Verschillen zijn aanzienlijk!

De frequentie heeft niets te maken met de scherpte. De scherpte wordt bepaald door de grootte van de pixels, én hoever je van het scherm as zit.

Nee, bij 50 Hz zie je al niets (dan zou je tl buizen en spaarlampen ook steeds zien flikkeren), maar het heeft wat te maken met dat de tv steeds maar een half beeld geeft dacht ik (interlacing). Met moderne televisie heb je genoeg aan een 100 Hz signaal en zit het probleem hem hoogstens nog in de kwaliteit van het uitgezonden materiaal. Kippen kunnen weer niet zo goed tegen 50 Hz flikkeringen, dus voor vogels zou upgraden van 50 naar 100 Hz wel iets uitmaken. Bij mensen is het verkoopargument dat het beeld van een 100 Hz TV onbewust wat rustiger aandoet. Het schijnt dat je als je erg dicht bij een ouderwetse CRT zit, je last kunt krijgen van de flikkering, omdat de buitenste regio's van het oog wat sneller reageren op lichtflikkeringen, dat is het gedeelte dat goed is in het oppikken van snelle beweging, maar waar je nauwelijks bewuste waarneming hebt. Een 100 Hz tv is dus niet zo een heel slecht idee, maar alles daarboven is absoluut overdreven. Een ander ding is dat de 100 Hz ook software bevat die snelle bewegingen wat geleidelijker maakt. Als een voetbal in fame 1 op punt x zit en op frame 2 op punt y, dan maakt de software een tussenframe met de voetbal op punt x+y/2, daardoor schijnen snelle bewegingen beter weergegeven te worden. De scherpte van een tv is tegenwoordig ook al buitengewoon 1920 * 1080 lijnen. Het hangt er alleen nog maar vanaf wat de afstand tot de tv is. Bij een halve meter afstand zul je misschien net de individuele pixels zien bij een moderne tv met een groot scherm. Op een kijkafstand van een meter zijn ze allemaal goed qua scherpte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100