Waar moer je op letten bij aanschaf van een nieuwe tv voor echt zwarte balken?

bij films heb je zwarte balken die op mijn tv grijs zijn ipv zwart.

wat maakt dat een tv de balken echt zwart maakt? heeft dat met hertz te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waar je op moet letten is: Het kleinst mogelijk getal (0,00X) Candela per vierkante meter bij een schaakbordpatroon. Op dit moment komen de topmodellen Panasonic Plasmas zo rond de 0,01 cd/m2 uit. http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p50gt50b-p50gt50-201205091797.htm?page=Calibration Even helemaal naar beneden scrollen: Calibrated black level (ANSI checkerboard) 0.013 cd/m2

dan moet je een tv kiezen met een zo hoog mogelijke contrastratio. naar mijn weten heeft hertz er niets mee te maken.

Bij oude beeldbuis-TV's was het inderdaad een probleem dat zwart eerder grijs was. Men heeft dit verholpen door tussen de beeldlijnen zwarte lijnen aan te brengen in de beeldbuis, de zogenaamde black matrix. Daardoor krijg je de zwarte kleur. Bij pekzwart geeft de beeldbuis namelijk géén licht. Maar een toestel dat nog grijze balken toont i.p.v. zwarte moet wel stokoud zijn!

Of je neemt een techniek die geen licht geeft waar het zwart is. Plasma of OLED. Maar dat is wel wat duurder. Met name de goedkope LED en LCD displays hebben erg veel last van grijze balken.

Dit is inderdaad een kwestie van contrast. Er moet een bepaalde dynamiek aanwezig zijn dus een zo groot mogelijk verschil tussen het witste wit en het zwartste zwart. Heb je een scherm met een laag contrast, krik je met het wit ook het zwart omhoog met als resultaat dat het zwart grijs wordt. De beste schermen wat betreft zwart zijn de plasma schermen en de LCD's met een actieve backlighting. Dit kunnen per definitie alleen de Led schermen zijn. Dus NIET edgelighting maar volledig led achtergrond. Deze zorgen dat in de regio's waar zwart hoort te zijn, de achtergrondverlichting dynamisch dimt zodat het ook echt zwart is. Deze modellen (doorgaans de top van een modellenlijn) worden zeldzaam; men gaat steeds meer over op edgelighting. Bij plasma geven de pixels zelf licht dus als een pixel 'zwart' weergeeft, zal 'ie dus ook echt zwart zijn omdat deze pixel dan uit staat. Plasma was voor kort superieur aan LCD maar door steeds betere technieken ontloopt het elkaar niet meer zo. OLED techniek is nieuw en nu nog zeer duur. Ook is het aanbod nog zeer beperkt maar belooft wel veel voor de (nabije) toekomst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100