Ivm het milieu wil ik graag oplaadbare penlites gebruiken: die van 1,5v vind ik alleen op buitenlandse sites, of kan ik ook bv. 1x 3,7v en rest 1,2v?

In een speelgoed Lego trein moeten 6x 1,5v AA batterijen, en in de afstandbediening 3x 1,5V AA: i.v.m. het milieu wil ik graag oplaadbare batterijen gebruiken. Die van 1,5v vind ik alleen op buitenlandse sites, of kan ik ook bv. 1x 3,7v en rest 1,2v gebruiken en dat er dan voldoende vermogen ontstaat? Of brandt de boel dan door?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor oplaadbare batterijen is het belangrijk dat deze allemaal hetzelfde zijn. Dus geen mix&match van verschillende capaciteit maar 6x 1,2V voor het lego treintje. Die van 3,7V zou ik sowieso links laten liggen.

Oplaadbare penlites van 1,2 V leveren in apparaten, die redelijk veel stroom verbruiken zoals speelgoed een beter resultaat als alkaline batterijen van 1,5 V. Zij hebben een veel lagere inwendige weerstand met als gevolg, dat de spanning bij belasting minder daalt. Gebruik altijd accu's en batterijen van hetzelfde type, dezelfde capaciteit en ladingsconditie. Gebruik nooit 3,7V lithium ion accu's in apparaten, die daar niet voor gemaakt zijn.

Voor Nederland worden geen andere oplaadbare batterijen gemaakt dan voor de rest van de wereld. Maar men kan uiteraard wel met wat meer indrukwekkende waarden adverteren (en als je zoekt op 1,5 V dan zou je best eens ... aanbiedingen met zgn. 1,5 V kunnen vinden). Op AA en AAA oplaadbare batterijen (penlites, resp. potloodcellen) staat standaard 1,2 V vermeld, terwijl op de overeenkomstige formaten alkaline (eenmalige of ‘wegwerp’) batterijen 1,5 V staat. Dat hangt samen met de hogere beginwaarde van de eenmalige batterijen, terwijl de oplaadbare soort het grootste deel van de tijd rond een wat lagere waarde zit. Voor de meeste apparaten is dat verschil echter geen probleem. “Oplaadbare batterijen geven ‘slechts’ 1,2 volt. Alkaline batterijen geven in het begin 1,5 volt, maar zakken tijdens het gebruik ook naar 1,2 volt. De meeste moderne apparaten kunnen tegenwoordig met oplaadbare batterijen van 1,2 volt overweg.” https://www.batterijlicht.nl/batterijen-soorten-gebruik.html Maar dit is in uw geval nog niet het hele verhaal! Want u heeft het gebruiksdoel genoemd: een Lego speelgoedtrein. Lego gebruikt voor dit speelgoed al jaren een rijtje eenmalige batterijen om opgeteld een spanning van nominaal 9 V te halen. Als je er dan 6 oplaadbare van 1,2 V in doet, wordt het verschil in theorie 9 – 7,2 = 1,8 V. Even verder Googlen bevestigt in elk geval dat Lego de klanten echt op het hart drukt om toch maar eenmalige batterijen te gebruiken: “De Lego Battery Box werkt het beste met (wegwerp-)AAA-batterijen die elk 1,5 volt leveren. Dat komt omdat de IR-ontvanger en de treinmotor bijna 9 volt (6 x 1,5V) nodig hebben om goed te functioneren. Oplaadbare AAA-batterijen leveren slechts 1,2 volt per stuk, daarom adviseren wij om die niet te gebruiken voor de trein.” Daar is niet iedereen blij mee: https://legotreinforum.forum2go.nl/lego-trein-te-snel-leeg-t3648.html https://www.startpagina.nl/v/speelgoed-games/vraag/117691/klopt-lego-trein-batterijen-vreet Wat met de huidige stand van batterijtechniek uiteindelijk de betere keus wordt, zijn Lithium Polymeer (LiPo) batterijen. Vast gemonteerd in een speciale batterijhouder. “Oplaadbare batterijen in de LEGO® Power Functions Trains. Wij adviseren de LEGO Power Functions Rechargable Battery Box 8878 samen met de Transformator 8887 voor de beste prestaties. Andere oplaadbare batterijen leveren vaak een lager voltage, waardoor de prestaties kunnen afnemen.” (vervolg in reactie)

Bronnen:
https://shop.lego.com/nl-NL/Powerfuncties-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100