wie kan mij helpen met mijn probleemmet mijn koelkast Whirlpool ARG 570 / 3 ?

Toegevoegd na 24 seconden:
Goedemorgen,

Op donderdag kwam ik er achter dat onze koelkast warm was. Het lampje bleek heet te zijn dus ik dacht dat de koelkast niet goed was gesloten. Echter sinds die tijd blijft dit probleem. Lampje blijft heet. Lampje gaat wel uit als de koelkast dicht gaat (heb dit gecheckt door te filmen in de koelkast). Het grootste probleem is dat de koelkast niet meer koud wordt. Hij slaat heel af en toe aan en de achterplaat wordt dan iets koud. Maar dit is maar heel even en dan stopt hij weer.
Iemand enig idee wat het probleem kan zijn?
koelkast is 10 jaar oud.

Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een reactie op het eerder gegeven antwoord is vraagsteller met de nadere ontdekking gekomen, dat de koelkast ineens wél gaat koelen wanneer hij een tik tegen het kapje geeft. Behalve het lampje zit daar ook de thermostaat. Hieruit valt te concluderen dat de thermostaat blijft hangen: de sensor probeert de thermostaat aan te schakelen, maar deze ‘kleeft’ en trekt niet aan. Daardoor komt er geen spanning op de compressor, dus die slaat niet aan. Dan neemt het interieur van de koelkast geleidelijk de temperatuur van de keuken aan, omdat er helemaal niet meer gekoeld wordt. Tegelijk blijft er wel een soort stuurstroompje door het relais gaan, dat daardoor flink opwarmt. Dat voel je toevallig vlakbij het lampje, doordat de thermostaat bij het lampje zit. Eerst leek dat lampje schuld te hebben, maar dat is dus niet zo. Soms schiet het relais wel los, en dan koelt de koelkast enige tijd. Maar zodra het binnen een tijdje gekoeld heeft, slaat de compressor weer even af, en omdat de voedingswaren in de koelkast de lucht binnen snel terug opwarmen, moet de compressor opnieuw aangeschakeld worden. En dat gaat dus vaak niet goed. Overigens zou ik verwachten dat de “achterplaat” van de koelkast juist warm wordt, tenminste als je de radiator bedoelt die de warmte (die uit het interieur van de koelkast afgevoerd is) overdraagt aan de lucht buiten de koelkast. De compressor zelf en het koelsysteem lijken nog goed te zijn. Het probleem is de thermostaat (cq het relais daarvan). Daar kun je een nieuwe thermostaat voor kopen via de leverancier of een goede onderdelenzaak. Je kunt er ook een monteur voor laten komen die het aan huis kan repareren. Als je dan correct het typenummer van de koelkast doorgeeft, zou hij in één keer met de goede thermostaat voor kunnen rijden. Als de koelkast nog betrekkelijk nieuw is, kan het misschien onder de garantie vallen. De handleiding vindt u desgewenst hier: https://www.gebruikershandleiding.com/Whirlpool-ARG-570/3/preview-handleiding-127130.html?page=0009#af9

Als ik dit zo lees, komt bij mij de eerste gedachte van een lekkage (hoe klein dan ook), waardoor koudemiddel weggelekt is. Af en toe krijgt de pomp nog een restje koudemiddel om te verwerken, maar als dat op is, is het weer een tijdje afgelopen met koelen. Gezien de leeftijd denk ik dat het het beste is om de koelkast te vervangen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100