bestaan er mobiele airco's met condensatie systeem?

Met de komende hittegolf overweeg ik toch de aanschaf van een airco, een mobiele.
Bij mobiele airco's moet er een slang naar buiten zoals bij een droogkast...
Vrij vervelend.
Maar ik heb een droogkast met condensatiesysteem dus hoef geen afvoer...
Bestaat dat ook bij airco's?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Airco’s zonder afvoer bestaan alleen voor goedgelovigen die voor een dubbeltje op de eerste rang denken te kunnen zitten. En ze bestaan uiteraard voor de verkoper ervan. Want dan zijn het geen echte airco’s maar zgn. luchtkoelers. Daar moet je water in doen en dat wordt dan verdampt door er lucht mee te bevochtigen. Het verdampen van water onttrekt warmte aan de lucht, net zoals dat je erg afkoelt als je met een T-shirt aan bent gaan zwemmen en dan met het natte shirt nog aan in de wind gaat zitten drogen. Het nadeel van die luchtkoelers is dat je vocht in de lucht brengt, terwijl het tijdens hinderlijk warm weer in ons klimaat altijd al onaangenaam vochtig en zelfs klam is. Deze apparaten hebben voor de niet al te kritische consument een beperkt luchtkoelend effect in gebieden met droge lucht. Je moet daarbij met open ramen blijven ventileren en daarmee blijf je warme en in ons klimaat onaangenaam vochtige buitenlucht binnenhalen. In ons klimaat is de werking zeer teleurstellend. Niet aan beginnen! Waarom heb je bij een echte mobiele airco een luchtafvoerslang nodig? Een airco haalt warmte én vochtigheid uit de lucht in de kamer. Er gaat binnenlucht in bij A en die wordt gekoeld uitgestoten als B. Die warmte moet weggevoerd worden, en een zgn. ‘monobloc’ (mobiele airco bestaande uit één kast) zal daarom ergens óók een zekere hoeveelheid lucht C uit de kamer aanzuigen om die (1) op te warmen en (2) te bevochtigen en vervolgens (3) naar buiten af te voeren als D: warme en vochtige lucht. Die wil je niet meer binnen hebben en vandaar dat je een luchtafvoer nodig hebt. Bij het koelen van de lucht van A slaat vocht neer op de lamellen van de koelende eenheid. Dat vocht wordt overgebracht naar de lucht die tussen C en D namelijk niet alleen opgewarmd maar ook extra vochtig gemaakt wordt. (Tot dat wegverdampen van overtollig vocht door vervuiling of zo ineens niet meer functioneert, waardoor ik al twee keer een monobloc op een verhoogje heb moeten plaatsen zodat ik met een slangetje het zich nu ophopende water ergens in een jerrycan of zo in de gootsteen kan laten lopen.) Deze machientjes zijn tamelijk luidruchtig. Omdat je lucht via die warmeluchtslang naar buiten voert, zal er onvermijdelijk ergens ook lucht je huis binnen moeten komen. Een bovenlicht met een hor ervoor bijvoorbeeld. Liefst in dezelfde ruimte als de monobloc. In de vorm van een reactie staat nog wat over oplossingen waarbij je voor échte airco toch geen dikke luchtafvoerslang gebruikt.

Een condensatie systeem zoals bij een droger werkt omdat het gebruikt maakt van de koele lucht in de ruimte. De ruimte warmt daardoor op. (net wat je niet wil) Er zijn airco's die op water draaien, het koude kraanwater (of bronwater uit eigen bron) warmt op en loopt weg via een afvoer. Anders een mobiele split unit airco.

Nee, dat bestaat niet. Bij een airco heb je geen condens die naar buiten moet. Een airco haalt warmte uit de binnenlucht. Daarmee wordt (zeg maar) buitenlucht opgewarmd. Die warme buitenlucht wordt naat buiten geloosd. Het heeft niets met condens te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100