Is chloor schadelijk voor een wasmachine?

Ik heb een nieuwe wasmachine. In de gebruiksaanwijzing lees ik dat ik eens per maand de wasmachine leeg moet laten draaien op het heetste programma (95°), en dat ik daarbij een geringe hoeveelheid wasmiddel moet gebruiken dat bleekmiddel bevat.

Kan ik, in plaats van wasmiddel met bleekmiddel, ook een paar druppels chloor gebruiken, of is dat schadelijk voor de rubbers of voor de metalen delen?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de trommel van RVS is (en bij de meeste wasmachines is dit het geval), moet je daar toch mee oppassen. Oplossingen die chloor bevatten kunnen RVS aantasten: http://www.metaalplan.nl/wiki.php?id=20. In RVS zit o.a. chroom, dat als het in aanraking komt met zuurstof, een onzichtbaar beschermlaagje chroomoxide vormt. Die oxidehuid beschermt het onderliggende metaal tegen roestvorming. Het werkt afsluitend waardoor oxidatie niet (verder) plaatsvindt, of sterk wordt vertraagd. Chloor kan de oxidehuid aantasten. In de ondiepe putjes die daardoor ontstaan, hopen chloorionen zich op waardoor een ideale situatie wordt gecreëerd voor corrosie, wat de weg vrijmaakt voor roest. Het gevolg van deze putcorrosie is dat het materiaal er grotendeels gaaf uitziet, maar een aantal putjes heeft, veelal langs een lasnaad. Vetluis ontstaat vooral als je altijd bij lage temperatuur wast. Als je tussendoor regelmatig een kookwas doet, hoef je er niet voor te vrezen. Wat ook belangrijk is: het zeepbakje regelmatig schoon maken (van binnen en van buiten) en de rubbers van het deurtje goed af- en uitdrogen als je van plan bent om gedurende de volgende dagen niet te wassen. Als je toch een product wil gebruiken zijn sodakristallen of azijn betere keuzes (zoals in de reacties al wordt gesuggereerd).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100