vaat dof na gebruik soda, hoe kan dit?

Omdat de vaatwasser niet zo fris rook, heb ik een paar scheppen soda in de vaatwasser gedaan en deze op de heetste stand laten draaien. Daarna heb ik de volle vaatwasser laten draaien met een vaatwastablet en toen deze klaar was, was de vaat helemaal dof, alsof er een laagje stof van de soda overheen zat. Inmiddels heb ik hem nogmaals 2x laten draaien, met vaatwastablet, maar het probleem is niet opgelost. Wat nu???

Weet jij het antwoord?

/2500

Gaat het om al je vaat? of vooral om de dingen die van aluminium zijn? Aluminium kan namelijk niet tegen soda. Het kan ook een overgebleven aanslag zijn van deze reactie misschien van aluminium onderdelen van de vaatwasser.

Glas wordt door de behandeling bij hoge temperatuur en in aanwezigheid van zout aangetast: glascorrosie! Dit kan versterkt worden door de extra alkalische omstandigheden van de toegevoegde soda. Maar omdat je dit resultaat al na één wasbeurt krijgt, denk ik ook aan het volgende: is het mogelijk dat de waterontharder al een tijdje niet is geregenereerd? M. a. w. wordt regelmatig zout toegevoegd? Als het water te hard is, veel calcium bevat, krijg je met soda kalkaanslag. Dat ook niet meer oplost bij een volgende wasbeurt. Misschien moet je de glazen eens een nacht in schoonmaakazijn laten staan. Als dan de aanslag weg is, weet waardoor het komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100