Wat kost het om een koelkast open te doen?

Een bekend verschijnsel, je doet de deur van een koelkast open, je inspecteerd de inhoud, en vervolgens zit er altijd wel een familielid achter je te schreeuwen dat dit geld kost!
Ok, maar hoeveel dan?

Toegevoegd na 1 minuut:
En graag ook de kosten als je de deur slechts enkele seconden openlaat, zodat ik het verschil weet...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De energiekosten hangen af van de hoeveelheid lucht die naar buiten valt. Stel er valt 50 liter lucht uit de koelkast en je moet die weer opwarmen. De warmtecapaciteit nemen we even 1.5 kJ/m^3*K. Temperatuurverschil 15 K, Toegevoegd na 9 minuten: De energiekosten zijn dan 1 kJ. Met wat kosten van rendement misschien 2 kJ aan stroomverbruik. Dat is 2/3600 = 0.000555 kWh = 1/100 eurocent.

Het opendoen van de koelkast kost geld. Hoeveel is afhankelijk van de grote van de koelkast, het vermogen, de ingestelde temperatuur, en de temperatuur van de ruimte waar deze in staat. Bedenk dat elke keer als je de kk opendoet, de compressor weer zal aanslaan om de boel weer te koelen. Hoe vaker en hoe langer je de deur open doet, hoe meer stroom er gebruikt wordt om dat te voor elkaar te krijgen. En stroom kost geld. Als je nooit open doet kost het ook geld. Dan bederft de inhoud en kan je alles weggooien. Ook dat heb je ooit gekocht en kostte geld.

Om verder te gaan op wat mijn voorgangers zeggen, heb ik nog een aanvulling. Je moet ook rekening houden dat het eigelijk een gesloten circuit is wat betreft de warmte en de kou. Al de warmte die uit de ijskast wordt gehaald wordt terug in de kamer gebracht.Ook de compressor en de motor maken warmte die dan ook in de kamer terecht komt. Van dit princiepe wordt er in bv grootwarenhuizen gebruik gemaakt om 1 de open koelkasten te koelen en langs de andere kant wordt de warmte terug in de omgeving gebracht. Dus het openen van de koelkast is geen zuiver verlies. Natuurlijk kan je de kosten drukken door de ijskast zo weinig mogelijk te openen. Ook de manier van hoe dat de ijskast is geisoleerd speelt een rol. Robby BB

Om het antwoord van mijn voorgangers te completeren: Dat hangt ook af van de prijs van de koelkast; die moet je immers éérst aanschaffen vooraleer je de deur kunt opendoen... Dus bij een dure koelkast koste het meer dan bij een goedkope.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100