Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Waarop moet je letten als je een dampkap voor je keuken koopt? Wij zochten het voor je op zodat je de juiste keuze kan maken.


Filter van dampkap
Een dampkap is niet meteen het mooiste element van je keuken, maar hij speelt wel een belangrijke rol bij het afvoeren van ongewenste geuren in je kookruimte. Daarom hebben alle dampkappen een filter. Kies bijvoorkeur een dampkap met een filter die je gemakkelijk kan plaatsen en verwijderen.


Als je een dampkamp met circulatiesysteem kiest, dan beschikt deze ook over een koolstoffilter. Deze moet je elke zes à twaalf maanden reinigen.


Licht van dampkap
De verlichting in dampkampen bestaat doorgaans uit halogeenlampen. De laatste tijd winnen neon- en thl-lampen aan populariteit aangezien deze langer meegaan en een helder wit licht verspreiden. 2 lampen zijn in het algemeen beter dan slechts een. Houd er rekening mee dat de lampen gemakkelijk te vervangen moeten zijn.

Bediening van dampkap
Wat de bediening van een dampkap betreft, kan je kiezen tussen druk-, schuifknoppen of elektrische knoppen aan de voorkant van het apparaat. De laatste optie is daarbij de duurste, maar dan kan je wel meteen de snelheid van de ventilator en de helderheid van de verlichting aflezen.

Sommige dampkappen beschikken over de optie vertraagde uitschakeling. In dat geval blijft de ventilator nog even actief voordat hij uitvalt. Andere mogelijkheden zijn een automatische aan- en uitschakeling, eventueel op ingestelde ogenblikken.

Dampkap met afzuig- of circulatiesysteem
Dampkappen met een afzuigsysteem laten stoom en geurtjes wegstromen naar buiten via een plafond of muur. Voor de lucht naar buiten wordt gezogen, passeert hij langs een vetfilter. Deze laatste kan zowel uit metaal als uit een kunststof materiaal vervaardigd zijn: de eerste is afwasbaar, de tweede moet je geregeld vervangen. Dit type dampkappen werkt effectiever dan dampkappen met een circulatiesysteem. De plaatsing ervan is wel veel duurder en verloopt soms moeilijk.

Dampkappen met een circulatiesysteem laten stoom en geurtjes door een koolstoffilter ciculeren waarna de lucht terug in de ruimte wordt gebracht. De lucht wordt dus niet naar buiten afgevoerd. Om goed te werken moet de koolstoffilter regelmatig vervangen worden.

Vaste of uittrekbare dampkap
Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om te opteren voor een uittrekbare dampkapmodule: hoe meer je de eigenlijke dampkamp eruit trekt, hoe sneller de ventilator beweegt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Ook handig: makkelijk schoon te maken. Ons filter kunnen we eruit halen, en in de vaatwasser meewaaien.
En verder dat je niet je hoofd stoot als je staat te koken.
Verlichting in de afzuigkap is ook handig.

Toegevoegd na 9 minuten:
Niet meewaaien, meewassen!!!! (Stomme iPad)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
- Er zijn er waar je de filter iedere keer moet vervangen ( dat is DUUR ) en andere waar je de filter kunt schoonmaken.

- Er zijn afzuigkappen die je NAAR VOREN moet TREKKEN om ze te laten aanslaan, dat valt niet op bij aankoop, dus realiseer je dat het opgehangen/ bevestigd wordt en daarna moet je het naar voren toe trekken..... niet handig is mijn ervaring.

- Als je in een huurwoning zit, CONTROLEER dan eerst of je überhaupt een afzuigkap mag aanbrengen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Als eerste dien je te kijken of in je huis een centrale afzuigsysteem aanwezig is, is dit aanwezig kan je volstaan met een motorloze afzuigkap die je aansluit op het afzuigsysteem.

Heb je geen centraal afzuigsysteem dan moet je kijken wat voor motorvermogen je denkt nodig te hebben, dit is afhankelijk van je eigen wensen, sterke zuigkracht meer geluid maar minder luchtjes in huis.

Ook dien je te kijken of je een buitenafvoer kunt realiseren of dat je de lucht moet laten circuleren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding