Zwarte kalkaanslag in de waterkoker, is dat schadelijk?

Ik heb een waterkoker, waarin zwarte afzetting ontstaat. Eerder had ik ook een waterkoker, die hetzelfde vertoonde. Op google vind ik alleen een 'verhaaltje' dat bij water wat veel gehalte aan ijzer bevat (en dat moet een groot gebied zijn) dit ontstaat. Mijn ouders hebben dit niet, bij mijn werk is ook niets en verder hoor ik nergens mensen er over. Wat kan dit zijn, is dit schadelijk? Als ik er met mijn vinger overheen ga is het poederig/zanderig.
Groetjes!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze zwarte of bruine aanslag wordt veroorzaakt door ijzer (met een beetje kalk). Gevaarlijk is dat niet, al ziet het er een beetje smerig uit, het (metallisch) ijzer krijg je slechts in zeer kleine hoeveelheden binnen. Het is lastig te verwijderen. Het kalk kan verwijderd worden met een kalkoplosser (verkrijgbaar bij drogist), Het ijzer kun je verwijderen met een zuur ( bijvoorbeeld met citroensap of schoonmaak azijn). Daar is wel wat geduld voor nodig. Afwisselend verschillende keren een nachtje in de kalkoplosser en dan weer een nachtje in de azijn laten weken. Geleidelijk wordt het dan schoner. Helemaal schoon zul je het waarschijnlijk niet krijgen omdat ook het kunststof van de waterkoker op de duur verkleurd door het ijzer.

Als dit leidingwater is moet u eens de waterleverancier raadplegen want het zou ook aan de leidingen van uw eigen installatie liggen. Heeft u al een geinformeerd bij de buren ? Probeer ook eens om een tijdje warmwater te maken met flessenwater. Nadien kan u conclusies trekken en de nodige actie ondernemen. Als het van ijzer komt in het water zou het eerder licht bruinachtig moeten zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100