Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

De wetsteen is een vrij harde steen en eigenlijk niet bedoeld om de messen te scherpen maar om er grote bramen er mee af te halen.

Een wetsteen dient nat (vochtig) gebruikt te worden, het kan dus geen kwaad om alle ongerechtigdheden na gebruik even van de steen af te spoelen, blijft de steen schoon.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hoe kom je er bij dat dit uit het Engels komt? Het wetten van gereedschappen is al vele jaren ouder dan de Engelse invloed in onze spraak. De wetsteen is de voorloper van het aanzetstaal. De boer wet zijn zeis met een wetplank. De timmerman wet zijn beitel op een wetsteen. De houthakker wet zijn bijl op een wetsteen. De kapper wette zijn mes op de wetriem. Het slijpen gebeurd op een zandsteen die door water draait. Bij het wette van een mes houdt men de steen in de hand en wrijft men met de snede over de vochtige steen on bramen te verwijderen. http://www.google.nl/imgres?q=wetsteen+kopen&hl=nl&sa=X&biw=1067&bih=703&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=McgBqB6etfaaCM:&imgrefurl=http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-wusthof-keramische-wetsteen.htm&docid=gh0zpSjBxJdc7M&imgurl=http://www.knivesandtools.nl/productimages/wusthof/large/4450.jpg&w=350&h=239&ei=lytCT8vTD4mf-Qb5ooS8BQ&zoom=1 http://www.scharenenmessen.nl/index.php?act=viewCat&catId=23
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik wil wel eens zien hoe je de wetsteen onder de kraan houdt terwijl je het mes aan het slijpen bent. Succes.

Andere antwoorden (1)

Je moet tijdens het slijpen water over de steen laten lopen om meteen het slijpsel te verwijderen. ( kraan met dun straaltje is genoeg)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding