Hoe groot zijn professionele foto's?

Professionele fotografen maken foto in een RAW formaat toch? ze zeggen dat die heel veel geheugen innemen, hoeveel precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat ligt aan de camera en aan de instellingen van die camera. Bijvoorbeeld aan het aantal megapixels dat je opslaat, aan de kleurdiepte (aantal bits per kleur per pixel) die je instelt, en aan de eventuele compressie die je instelt. Ik heb een Nikon D700 van 12 megapixels. Als ik die instel op de volle 12 megapixels, de maximale kleurdiepte, en verliesloze compressie, zijn mijn raw-foto's tussen de 12 en de 18 MB groot.

Daar is geen antwoord op te geven omdat dit heel erg camera afhankelijk is. En afhankelijk van de instellingen. Je kan er ruwweg van uitgaan dat dit 1MB per 1 MP is, maar dit is zeeeer indicatief. Er zijn verschillende redenen waarom dit zo is, het is namelijk niet gestandaardiseerd. RAW formaat wil niet veel meer zeggen dan RUW en onbewerkt. In plaats dat de camera alle bewerkingen en instellingen op de foto vastlegt en een jpg uitspuugt. Slaat de camera de foto op zoals je deze maakt zonder de bewerking van de instellingen. Elke instelling zoals de witbalans en alle andere correcties worden apart opgeslagen. Het voordeel van een RAW bestand is dat je alle instellingen aan kunt passen zonder de orginele onbewerkte foto aan te tasten.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/RAW_%28bestan...
http://pics.idemdito.org/fysica/raw.htm

een foto in raw formaat is meestal tussen de 15 en 25 mb. een stuk groter dan een 'normale' jpeg foto die een klein digitaal cameraatje maakt. maar dan kan je er ook veel meer mee! raw kan je t beste zien als het negatief, je moet de digitale foto uiteindelijk opslaan als bijvoorbeeld een tiff of jpeg bestand om het gemakkelijk te kunnen afdrukken. maar een foto in raw kan je gemakkelijker en mooier bewerken, is heel gedetailleerd en gaat niet stuk. voor professionele en fanatieke hobby fotografen dus heel belangrijk. programma's zoals adobe bridge en photoshop zijn in staat om de grote raw bestanden gemakkelijk te openen en op te slaan.

De top Nikon camera is de D3x, een full-frame sensor van 24,5MPixel. Deze heeft een bestandsgrootte van 27,6MB. http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/microsite/d3s_d3x/en/reliability/ Maar ga je naar een nog grotere segment. Dan heb ik het over middenformaat camera's zoals een hasselblad. Die heeft een sensor van 39Mpixel en een bestand van ca. 50MB. http://www.letsgodigital.org/en/10534/hasselblad_h3d/ Er is ook al een 80Mpixel achterwand voor middenformaat camera's. http://tweakers.net/nieuws/69780/leaf-kondigt-digitale-achterwand-met-80-megapixels-aan.html ---- Dit zijn natuurlijk alleen nog maar RAW-bestanden. Welke op het geheugenkaart moeten worden opgeslagen. Maar voor naverwerking zal vaak het bestand worden omgezet naar TIFF, dan wordt de bestandsgrootte verdriedubbelt. In een archief zit altijd het origineel (RAW) en ook het TIFF bestand. Zie RAW maar als het negatief en TIFF als de foto zelf. Hiermee kan je wel nagaan dat een fotograaf erg veel HDD grootte moet hebben. En niet te vergeten backups, want werk van een professionele fotograaf is kostbaar en mag niet verloren gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100