Waarom opeens fletse foto's op computer en niet op LCD scherm? Met eerdere geheugenkaart Olympus geen enkel probleem.

Ik heb nu al een tijdje de Olympus FE 340 en het is een prima toestel. De gemaakte foto’s met alle mooie kleuren kon ik op dvd zetten en in fotoalbums verwerken. Zag er goed uit. Alles naar volle tevredenheid.
Nu heb ik voor onze zomervakantie een nieuwe Olympus geheugenkaart gekocht en als ik dan op het LCD scherm keek werden er weer mooie foto’s met heldere kleuren gemaakt. Eenmaal weer thuisgekomen wilde ik ze weer op dvd zetten en een album van maken. Tot mijn grote schrik bleek dat die mooi, helder en fris gekleurde foto’s op mijn computer opeens een fletse en minder heldere kleur hadden. Die typisch Franse zonnebloem met die okergele kleur met op de achtergrond die hemelsblauwe lucht werd opeens een vaalgele bloem met een lichtblauwe lucht op de achtergrond. De kwaliteit van de kleur was dus plots heel anders en hier wilde ik geen foto-album van maken.
Mijn vraag is dus hoe ik weer die heldere, frisse kleuren kan krijgen op mijn computer (dvd) zodat ik van onze leuke zomervakantie een mooi album kan maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Plaatjes worden door een beeldscherm weergegeven. Helaas is het zo dat alle beeldschermen verschillend zijn. Dus geven de wat betere opname apparaten een 'kleurbeschrijving' bij. In de vorm van kleurprofiel. Dit zorgt ervoor dat je de foto op elk apparaat goed kan vertonen. Echter, je moet de foto wel in software bekijken die de kleurprofielen leest en gebruikt. Als je software hebt van je camera, zit er vast een éxport naar internet'oid bij. Als je die gebruikt wordt het kleurprofiel naar een gemiddeld profiel gezet die voor de meest emonitoren ok is. En dan heb je je brilliante kleuren weer terug. Ook een programma zoals adobe fotoshop kan je kleurprofielen lezen, en de foto vertalen naar 'monitor kleuren'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100