Is direct, fel zonlicht schadelijk voor een camera sensor?

Want een uv-filter wordt voornamelijk gebruikt om de lens te beschermen tegen krasjes, maar heeft het uv gedeelte van het filter nog een nut?
Vroeger met analoge camera's was uv vooral schadelijk maar is dat het nog?

Of geeft een uv-filter een ander 'effect' aan de foto?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een UV-filter wordt inderdaad voornamelijk gebruikt ter bescherming van de front-lens van je camera. Als je op grote hoogte fotografeert (bijv. in de bergen) heeft het ook nog wel het voordeel dat je er een blauwzweem op je foto's mee voorkomt. Direct zonlicht op je sensor kan niet meteen kwaad als gewone foto's maakt, bijv. op vakantie. Als je echter een tijdopname tegen de zon in zou maken, dus met lange sluitertijd, kan sterk zonlicht wel schade aan de sensor veroorzaken, dus dat zou ik niet doen.

Bronnen:
http://www.digitalefotografietips.nl/kort/...

Film is gevoelig voor UV licht en bevatte niet altijd een (goed) UV filter, zodat een extra UV filter op de lens nuttig kon zijn. Digitale sensors zijn minder gevoelig voor UV licht en hebben standaard een UV filter ingebouwd, waardoor een extra UV filter geen effect heeft. UV licht is niet meer schadelijk voor film of digitale sensoren dan zichtbaar licht. Fel licht, met of zonder UV, kan de film of de sensor beschadigen door warmteontwikkeling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100