hoe zit het eigenlijk met bewakingscameras?

Vaak wordt de beelden van een bewakingscamera op harddisk opgeslagen maar deze harddisk zit toch een keer vol of is het zo gecompressed dat het heel lang bewaard wordt? Bijvoorbeeld een volle dvtape is al gauw 20 gb en dat is een uur aan film. Wordt het gewoon van achteraan over de beelden heen opgenomen of? Hoe zit dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meestal worden de beelden van de afgelopen 24 of 48 uur opgeslagen, en daarna worden ze automatisch gewist, en ontstaat er weer ruimte voor nieuwe beelden.

Het is afhankelijk van het type bewaking. Bij winkels is het meestal voldoende om 24 uur tot 1 week te bewaren. Bijsommige bedrijven moet je maanden bewaren omdat problemen pas later opkomen. 1 uur film kan je moeiteloos met goede kwaliteit op 1/10DVD kwat. Dus een 500Gb hardeschijf is genoeg om maanden tape op op te slaan.

De meeste camera's beginnen pas met opnemen als ze iets zien of horen. Dat scheelt ook weer schijfruimte en bovendien kun je zo makkelijker naar iets zoeken als er wat loos is geweest.

De installateurs weten precies hoelang men de beelden wilt bewaren. Aan de hand daarvan en de kwaliteit van de beelden kan men een concessie doen. Bij recorders kan je de resolutie, encryptie en snelheid van de beelden beheersen. Samen beinvloeden ze de grootte van de bestanden op de HDD. Voor een bejaardetehuis kan je prima uit de voeten met 2,5 beeld/seconde (bps). Hiermee is voor die periode de dader heus wel een keer herkenbaar in beeld gekomen. Dus met 80GB HDD kan je best een aantal weken volhouden. Voor winkels, banken en casino's wil je wel realtime opnemen, dus met 25bps, en hoge kwaliteit, en goede kwaliteit compressie. Men wil elke handeling kunnen nazien (of iemand een winkeldiefstal pleegt). Hierbij ga je naar 2TB HDD om een paar weken te kunnen behouden. Bovendien zal de recorder altijd doorgaan, ook al is hij vol dan worden de eerst opgenomen beelden overschreven. Vaak zie je op opsporingsverzocht schokkende beelden. Daarmee is dus zeker niet 25bps opgenomen, maar eerder 2bps. De beeldkwaliteit is bijna nooit HD-kwaliteit, maar eerder PAL (CIF, 2CIF of 4CIF). Dit is maar een fraktie van HD. Dit komt ook nog uit de tijd van timelaps recorders met VHS 24uurs banden. Ik heb een keer voor de politie beelden van een moord (executie) moeten veiligstellen. Dit was geen pretje en de dader was letterlijk maar voor 3 beeldjes in beeld. Dat was in een cafe in Amsterdam.

Bronnen:
Bron: mijn eigen vorige functie als CCTV support.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100