Bestaan er (nog) nieuwe compact camera's waarbij je door een gaatje kan kijken wat erop komt?

I.p.v. de 'normale' compact camera, waar je persé op een schermpje moet kijken. Wat vaak niet zo prettig werkt (bijv. in volle zon).

Geen systeemcamera's of spiegelreflex. Een toestelletje die zo in je broekzak past.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb een Sony RX100M3 en die heeft een pop-up electronic viewfinder. Je kijkt dus niet door een gaatje maar op een miniscuul schermpje. Superhandig in de volle zon. De camera is de beste compact camera die je momenteel kunt kopen door de Carl Zeiss lens en grote sensor. Maar met een prijs van 849 euro is het geen koopje.

Jazeker zijn die er nog ,en je kunt er ook nog gewoon filmrolletjes voor kopen en ze laten ontwikkelen en afdrukken. Alleen voor de alleroudste boxcamera's wordt dat de laatste jaren echt lastig. Vanwege de voordelen van een digitale camera echter, worden ze niet heel veel meer gebruikt - vooral nog door puristen en nostalgisten. Maar bij de Hema en Kruidvat enzo kun je zeker nog altijd van die wegwerpcameraatjes kopen voor eenmalig gebruik die nog gewoon met een zoeker werken. Handig voor de vakantie. En er bestaan ook -in de wat duurdere klasse - nog gewoon camera's met een zoeker, zij het dat dat tegenwoordig een elektronische zoeker is die nog preciezer werkt dan de oude, die altijd een tikje uit het centrum lag. Niet echt amateurtoestelletjes. Ook kun je aparte zoekers (EVF - electronic view finder) kopen als accessoire op sommige digitale camera's. Ook die zijn echter nogal prijzig.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_viewfinder

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100