Wat is het beste 14 pixels of 24 pixels voor een digitale camera?

Weet jij het antwoord?

/2500

24 pixels is scherper

Het aantal pixels alleen is niet zaligmakend. Een 14 megapixel-camera kan mooiere foto's maken dan een 24 megapixel-camera. Daarnaast heeft een hoog aantal megapixels alleen zin als je je foto's sterk wil uitvergroten. Zonder andere specificaties of wensen is je vraag dan ook niet te beantwoorden.

Ik denk dat je megapixels bedoeld? 14 of 24 pixels is wel heel erg weinig. Over het algemeen is 14 megapixel echt meer dan genoeg. Met 8 of 10 MP kun je ook nog heel goed uit de voeten. Om goede scherpe foto's te kunnen maken zijn andere factoren veel belangrijker, met name de kwaliteit en lichtsterkte van de lens.

Het is geen kwestie van "welke is beter". Als je van plan bent je foto's af te drukken als mooie posters / prints, is een aantal extra megapixels altijd mooi meegenomen. Ben je dit niet van plan, dan denk ik dat je met 14MP wel goed zit. Toegevoegd na 1 minuut: Maak je toevallig een afweging tussen de D3100 en D3200?

Wat al gezegd is: bij sterke uitvergrotingen zijn meer pixels van toegevoegde waarde. Wat echter nog wel eens vergeten wordt is dat je bij gelijke grootte van de sensor de pixels bij 24 MP veel kleiner zijn dat de pixels bij 14 MP. Dit kan juist leiden tot kwaliteitsverlies.

Bronnen:
http://www.photofacts.nl/fotografie/rubrie...

14 of 24 Mp is alletwee goed. Met meer pixels heb je ook andere dingen nodig, zoals een goede lens en een vaste hand.Toen ik een aantal jaren geleden van 10 naar 16 MP ging, had ik in het begin heel veel mindere foto's. Het is gewoon moeilijker om het goed te krijgen met meer pixels. De eventuele onscherpte door beweging of net niet helemaal goed scherpgesteld wordt beter zichtbaar, en er is eerder ruis.Als je niet gaat voor A3+ of A2 vergrotingen aan de muur, is 14 beter. 10 of 12 zou al voldoende zijn, maar die maken ze niet meer, omdat het volk nu eenmaal meent: meer is beter, terwijl dat niet altijd zo is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100