Waarom hebben camera's zoveel megapixels?

Theoretisch is een resolutie van 2 megapixel genoeg. 2 miljoen pixels, 1980 x 1050 is ongeveer 2 miljoen pixels. Je zou dus denken dat je met 2 megapixels genoeg hebt voor een HD scherm. Waarom hebben dan de meeste camera's tegenwoordig minimaal 10 megapixels, sommigen zelfs 20 of meer, zelfs in telefoons. Is dit om een illusie van kwaliteit te wekken ofzo? Waarom maken ze niet gewoon 2 megapixels die perfecte kwaliteit leveren, in plaats van 20 megapixels die allemaal matig werken, maar in het geheel wel weer goed.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat je foto's ook wilt kunnen uitvergroten. Maar deels ook omdat mensen nou eenmaal de camera's met de meeste megapixels willen hebben.

Je kunt dan heel ver inzoomen en toch nog scherpt beeld zien Toegevoegd na 2 minuten: Bij het be- / verwerken kun je de foto altijd weer overzetten naar minder pixels als het anders een te zwaar bestand is. Dus teveel pixels is geen probleem. Toegevoegd na 4 minuten: Je kunt dan de huid van een BN-er eens goed checken op beginnende rimpeltjes Toegevoegd na 13 minuten: En andere oneffenheden Toegevoegd na 13 minuten: puisten

Was het maar waar dat een foto alleen maar op een beeldscherm wordt getoond. Heel vaak worden de foto’s ook afgedrukt en dan heb niet meer genoeg aan 2 Mpixel. Zelfs niet voor een eenvoudige 10 × 15 afdrukken. Laat staan voor A4 of zelfs grote posters. De minimale resolutie voor afdrukken is 270 ppi, dus reken het maar uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100