Welke instelling gebruiken om stop over te belichten met studioflitsers?

Ik heb twee studioflitsers van 400 w. Deze kan ik in vermogen afstemmen tot 1/32. Nu vraag ik me af of ik met deze schaal gemakkelijk de ene flitser 1 stop krachtiger kan laten afvuren dan de ander.

Dit om bijv. achtergronddoek goed uit te lichten. Ik schat verdubbeling van vermogen of is dat te eenvoudig gedacht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, zo maar een verdubbeling is niet een stop. Het hangt er vanaf wat de afstand is van de flitser naar zijn onderwerp (ivm de hoofdflitser), maar ook wat voor licht je gebruikt. Dus of je een softbox, een paraplu, of misschien een snuit gebruikt. Vangt de achtergrond wellicht nog wat licht van de hoofdflitser? Het beste is om het licht TE METEN. Heb je geen lichtmeter die flitslicht kan meten, dan kan je altijd nog een grijskaart gebruiken en de flitsers 1 voor 1 afvuren om zijn intensiteit te meten op de grijskaart. Via een grijskaart gaat het meten als volgt... Eerst stel je de hoofdflitser goed in en schrijf je op welke diafragma instelling je camera hiervoor nodig hebt. Dan moet je er dus voor zorgen dat de achtergrond een stop extra gaat krijgen. Dus als je de grijskaart op de achtergrond plaatst, maak je foto's van die grijskaart. Het mooiste is om dan beide flitsers af te laten gaan als de hoofdflitser ook wat licht op de achtergrond laat vallen. Via de histogram moet de grijs kaart dus een stop hoger uitvallen. En zo kan je de slave flitser bijstellen. Door net zo vaak een foto te maken en bij te regelen totdat die grijskaart een stop hoger uit komt. Zonder histogram kan je ook de camera instelling met de diafragma een stop hoger instellen. Voor een goede grijskaart meting/foto. En dan voor de uiteindelijke foto de originele camera instelling gebruiken. Maar het gemakkelijkste is het met een lichtmeter, die zal zo rond de 500 euro kosten. http://www.kieskeurig.nl/lichtmeter/alle#new=N&page=1&sort=pop&order=desc&q=&rq=&ps=10&pcode=camera_lichtmeter&qcode=lichtmeter&min_default=106&max_default=849&min=106&max=849&f75681%5B%5D=118034&f75682%5B%5D=118038

Eén stop betekent inderdaad een halvering, maar houd er wel rekening mee dat de afstand van de flitser tot het object (onderwerp cq achtergrond) het licht ook erg beïnvloedt. Dus als de afstand tot de achtergrond veel groter is, zal die halvering al (deels) vanzelf ontstaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100