Camera: Hoort de ontspanknop te wiebelen (zonder indrukken) en geluid te maken ?

Heb gisteren mijn camera binnengekregen (fujifilm finepix s4500), echter de ontspanknop wiebelt behoorlijk als ik erover ga met vinger. Ook maakt hij daarbij een geluid dat klinkt alsof het veertje springt. De winkel waar ik hem kocht zegt dat het zo hoort, maar 2 andere personen hebben dit niet. Wie o wie heeft deze camera ook en kan mij vertellen of dit wel of niet normaal is ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst een waarschuwing: ik heb dit model van camera niet, maar ik ken het wel. Je zegt dat je de camera "binnengekregen" hebt, dus neem ik aan dat je via een webwinkel deze hebt gekocht, toch? Zoals je ongetwijfeld weet, heeft de ontspanner van je camera twee standen: half ingedrukt (om scherp te stellen zonder de foto te maken b.v.) en helemaal ingedrukt. Er hoort dus een zekere spelling te zitten in het mechanisme van ontspanning, maar hoeveel... is dan maar de vraag. Zelf heb ik een Canon EOS 500D, en ik heb ook veel duurdere (en goedkopere!) modellen gebruikt, en in vrijwel alle gevallen kan ik me voorstellen dat iemand kan denken dat er iets mis is met de ontspanner. Het wiebelt altijd een klein beetje, en ja, je kan ook het veertje 'voelen'. Mijn advies: ga naar een winkel waar ze de camera in voorraad hebben of zelfs een winkelmodel tentoongesteld wordt (MediaMarkt, BCC, Saturn...) en kijk of je hetzelfde gevoel krijgt dan met je eigen camera. Als je kennissen hebt die ook zo'n camera hebben, probeer maar dit ook zelf te voelen, ga niet op wat anderen zeggen, want de ene vindt iets normaal, en de andere niet. Je moet het zelf ervaren. Hou rekening met het feit dat zelfs tussen twee exemplaren van hetzelfde model verschillen kunnen zijn in hoe de knoppen aanvoelen, en dat is zeker het geval bij relatief low-cost modellen zoals jou camera (dit zeg ik met alle respect hoor!) dus een klein verschil betekent niet dat je exemplaar defect is. En als je denkt dat er een groot verschil is in hoe andere exemplaren aanvoelen tov je camera, zeker terugsturen naar de winkel! Je hebt immers 10 dagen "afkoeltijd" en een garantie van 1 jaar. In ieder geval, stuur een mail naar de winkel waar je het probleem duidelijk omschrijft en wat je vindt, en ook wat je van hen als antwoord hebt gekregen. Hierrmee kan je straks bewijzen dat je een mogelijk defect hebt gemeld direct na aankoop, mocht de knop over een paar maanden alsnog stuk gaan. Zo kan je bewijzen dat de camera direct na levering een mankement vertoonde, en kunnen ze niet meer zeggen dat het door verkeerd gebruik kwam. Succes ermee!

Normaliter heeft een ontspanknop een verticale bewegingsmogelijkheid en géén horizontale. De camera's worden tegenwoordig dermate geautomatiseerd geproduceerd dat alle camera's van een bepaald type, nieuw uit de fabriek, identiek uitzien, aanvoelen en functioneren. Dit kan door gebruik veranderen. Dus als de ontspanknop anders aanvoelt dan die van een nieuwe uit de winkel is er iets mis mee. Niet accepteren en direct retourneren zou mijn advies zijn. Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100