Meer pixels op je fototoestel , is dat beter?

Ik zou graag een reflex fototoestel kopen,
maar is het beter om een fototoestel te kopen met bv 36 megapixels ( wat ook reedelijk duur is)
of een fototoestel te kopen met ongeveer 8 megapixels?
maakt het eigelijk veel verschil uit op het resultaat van de foto? meer pixels betekent dat noodzakelijk betere foto's?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt er vanaf. In de vuistregel is het zo dat hoe MINDER pixels, hoe beter de kwaliteit. Dit zou je misschien niet verwachten, maar ik kan het uitleggen... Hoe minder pixels op het zelfde oppervlak, hoe groter elke individuele pixel zal zijn. En een grotere pixel vangt meer licht op. Juist het opvangen van het licht maakt een foto (licht wordt geregistreerd). Dus meer licht op een pixel, maakt dat de pixel en dus de foto ook helderder is, minder ruis bevat en mooiere kleuren zal hebben. Nu zal de camera met een 36 megapixel ook een full-size sensor hebben dan de camera met een 8 megapixel. Door de grotere sensor, kan er weer meer megapixel op, zonder dat de pixel te klein zal worden. Zoek je goede kwaliteit, neem dan een camera met een grotere formaat sensor en een mindere hoeveelheid pixels. Zolang je foto's niet zult afdrukken op billboard (A2 - A0) grootte, heeft meer pixels ook niet zoveel nut. Een afdruk met een grotere pixeldiepheid dat 270dpi zal niet geen verschillen meer in kunnen zien.

Megapixels zijn de piepkleine "puntjes" waarmee je foto gevuld word. Hoe meer megapixels je hebt, hoe duidelijker je foto zal zijn. Of het echt "beter" is hangt ook van de andere functies van je camera af. Bijvoorbeeld het soort lens (merk) of een eventuele zoomfunctie. Het verschil wat jij noemt, 36 of 8 megapixel zou je zeer duidelijk moeten zien.

Ja het hangt van af met welke doel je wilt fotograferen. 8 megapixels is tegenwoordig populair bij telefoon-camera. En spiegelreflex tegenwoordig al vanaf 10 megapixels. vooral als je foto wil vergroten dan heb je meer megapixels nodig.

Een slechte fotograaf maakt met een topcamera nog steeds slechte foto's. Een goede fotograaf haalt wonderschone beelden uit een mobiele telefoon met 1.3 Megapixels. Het aantal megapixels is zo ongeveer de laatste van de specificaties van je camera waar je naar moet kijken.

Elke nieuwe versie van een fototoestel zal uitgebracht worden met meer pixels. De techniek maakt het mogelijk dus waarom dan niet! Een professionele camera (lees een heel dure) had, zeg 8 jaar geleden, een sensor van 4 megapixel. en we hebben het dan over body's van 3500 euro. Tegenwoordig zit die zelfde categorie rond de 20 megapixel. De camera body kost nu wel dik het dubbele van toen. Jij vraagt terecht of dat nodig is en de antwoorden die je hebt gekregen geven voldoende uitleg. Niet echt nodig als je op normaal formaat afdrukt. Geen van de antwoordende personen heeft het over een nadeel dat vastkleeft aan die hoge pixelrange. Het kost namelijk flink wat opslagruimte. Wil je een foto laden dan kost dat dus ook meer tijd, zeker als je een ietwat oudere PC hebt. Wil je zo'n foto emailen moet je hem al bewerken anders kun je in de problemen komen. Je ziet, op meerdere fronten, heeft e.e.a. gevolgen. Overweeg en maak je keuze.

Meer is niet altijd beter. Een camera met 10 of 12 Mp heeft voldoende in huis om een prima afdruk op A4 te maken. Hoe meer pixels je hebt, hoe meer werk je ook zult hebben om je foto's te verwerken (bestanden worden steeds groter), waardoor je PC ook al gouw te klein wordt. Als je alleen prenten maakt voor internet en pc heb je het allemaal niet nodig, het grootste algemene scherm is amper 2.5 Mp groot.... Wil je prints op A4 heb je dus 10-12 Mp nodig, voor A3-A3+ zit je bij 16-18 Mp wil je persé A2, dan zul je naar 24-36 Mp moeten, maar dan weet je nu ook, dat je dan een nieuwe Mac zult moeten aanschaffen, met een paar extra harde schijven. En een A2 printer natuurlijk (reken op zo'n 2000€ voor de printer)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100