Hoe komt het dat een snelle beweging vervomd overkomt?

Op de dijk Enkhuizen-Lelystad heb ik vandaag kruiend ijs gefilmd en de tegenligger die op de film staat komt vervormd over.
Camera is een Vado HD (semi) 720P met 30 fps .
Bitrate van de video 8000

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw camera neemt 30 beelden per seconde op. Als hij dat zou doen door in één klap een beeldje op te nemen, dan 1/30e seconde zou wachten, dan weer in één klap een beeldje op zou nemen, enzovoort, dan zou je dit effect niet zien. Maar zo werkt jouw camera niet. Wat hij doet is: gedurende 1/30e seconde een beeldje opnemen, van boven naar beneden. Direct nadat hij daarmee klaar is, begint hij met het opnemen van het volgende beeldje. Dat betekent dat er 1/30e seconde tijdverschil zit tussen wat jij aan de bovenkant van het beeld ziet, en wat je aan de onderkant ziet. Hoe hard mag je daar rijden? Als die auto bijvoorbeeld 50 km/u reed, dan legt hij in 1/30e seconde ongeveer 14 meter af. Dat is wat jij op je filmpje ziet: de onderkant van de auto wordt pas opgenomen op het moment dat de auto al verder is dan toen de bovenkant werd opgenomen. Je ziet dus de onderkant van de auto verder naar voren dan de bovenkant.

Het kan komen door gebold glas waar je door heen hebt gefilmd. Deze techniek word ook speciaal bij panoramafoto's toegepast om het beeld groter te maken. Ook daar zie je een bolling in de foto. Toegevoegd na 18 seconden: Heeft niks met snelheid te maken.

Misschien om dezelfde reden dat wielen op film altijd terug lijken te draaien, ofwel de snelheid van opnemen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100