Wat is het verschil tussen een analoog en een digitaal signaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Analoog is traploos, digitaal niet. Oftewel Analoog signaal van 0 tot 3 volt kan alle mogelijke tussenliggende waarden aannemen. 0.1 of 2.0005 of 2.15698715462518 Digitaal signaal van 0 tot 3 volt kan dat niet. Die heeft voorgedefinieerde stapjes. Bijvoorbeeld 0, 0.5, 1, 1.5

Een analoog signaal bevat spanninkjes die de vorm volgen van het materiaal dat je wilt afspelen. Een digitaal signaal bestaat uit enen en nullen en beschrijft het signaal op een ingewikkelde manier. Het moet eerst gecodeerd worden en daarna gedecodeerd om het signaal eruit te halen. De laatste manier is veel beter verliesloos te transporteren en te kopiëren.

Een analoog signaal kan ontelbaar veel waarden aannemen; een digitaal signaal niet. Een digitaal signaal is 'aftelbaar' (digitus=vinger). In hoeveel niveaus je een digitaal signaal opdeelt, is een kwestie van afspraak. Voorbeeld: je kunt muziek digitaal bemonsteren (samplen) op 128Kb of op 256Kb of op willekeurige andere waarden.

Een digitaal signaal kan maar 2 waarden aannemen nl. '1' of '0'. In de gangbare electronica wordt een waarde van 5 Volt als een '1' gelezen en 0 Volt als een '0' Een analoog signaal heeft geen grenzen en kan dus alle waarden daartussen en erboven zijn. Op een tijdsas uitgezet ziet een analoog signaal dat bijv elke seconde verandert eruit als een mooie sinus. Een digitaal signaal dat bijv elke seconde verandert ziet eruit als een blokpuls. Zo kun je met een digitaal signaal door een combinatie van enen en nullen een getal weergeven in het binaire talstelsel. Bijv. "1101" is omgerekend in het decimale talstelsel 13. Zo werken computers dus ook globaal gezien. Toegevoegd na 19 minuten: Oja, zo'n eentje of nulletje in een binair getal noemt men een bitje. 8 bits is een byte (kun je uitrekenen hoeveel bits je harde schijf is).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100