Hoe kan ik weten welke draad de plus draad is van een luidsprekerkabel.Èèn draad ie helemaal rood,en de andere zwart met een rooie streep erop?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat maakt helemaal niet uit. Als je twee speakers hebt is het wel belangrijk dat je dan beide speakers hetzelfde aansluit. Dus als je besluit om de rode draad als plus te definiëren dan bij beide speakers als zodanig definiëren.

Rood is plus en rood/zwart is min. Dit wordt per definitie zo aangehouden.

Er is geen + of - in dit geval, omdat er geen gelijkspanning over de uitgang van een eindversterker staat (als het goed is). Rood gaat gewoon op rood en zwart met rode streep op zwart. Als je dat bij 1 speaker verkeerd om doet dan staan je luidsprekers in tegenfase. Dat houdt in dat wanneer de ene speaker vooruit gaat, de andere speaker achteruit gaat. Vooral lage tonen verdwijnen dan waar het geluid weer bij elkaar komt (de overdruk van de ene speaker vult de onderdruk van de andere speaker). Daarom kun je het beste nog even testen of je alles in fase hebt aangesloten.

Dan moet je een batterij nemen en die verbinden met de kabel. Als de speaker naar voren beweegt is het goed.

Dat maakt niets uit. Als je er maar voor zorgt dat je dezelfde draad in de speaker en de versterker in de overenkomstige kleur van de speakeraansluiting doet. Johan van Kieskeurig.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100