Mijn home cinema set geeft een erg hoog zoem gehalte, hoe komt dit?

Mij home cinema zoemt erg hard. Het is een al wel wat oudere 5.1 pioneer. Heb hem via tulp naar jack op me iMac aangesloten. Wie kan mij helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De kans is groot dat uw afscherming niet aangesloten of onderbroken is. Als u onderstaande kabel gebruikt heeft zou dat ok moeten zijn.

Als de brom is ontstaan nadat je aan de kabels hebt gezetten of je hebt iets nieuws aangesloten, dan zal het inderdaad een kabel kunnen zijn. Maar het kan zeker ook een inwendig defect van je home cinema set zijn. Namelijk, in de set bevindt zich een spanningsomzetter die van de 220V een gelijkspanning maakt (zoals 12 volt bij een auto-accu). In deze elektrische schakeling bevinden zich zogenaamde condensatoren die na verloop van tijd "uitdrogen" en dus slijten. Hierdoor ontstaat een rimpelspanning op de gelijkspanning welke uiteindelijk leidt tot brom- of zoemgeluiden in je boxen. Afhankelijk van hoe oud de set is zal dat hoorbaar worden. Hoe langer je de set blijft gebruiken hoe erger dat dan ook wordt, totdat de home-cinema set zichzelf uitschakelt of defect raakt. De condensatoren zijn in vele maten een waardes te verkrijgen en door een handig iemand met een soldeerbout te vervangen. Pas op met zelf doen! Condensatoren houden de spanning voor langere tijd vast net als een accu, maar dan met een hoger voltage. Werken aan deze schakelingen brengt risico's met zich mee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100