wat is de informatie resolutie van een cassettebandje?

Ik begrijp dat cassettebandjes zowel analoog of digitaal opgenomen kunnen worden. De digitale variant (DAT tapes) worden voornamelijk gebruikt voor back-ups e.d., en de analoge variant is volgens mij het type dat jaren geleden in mijn walkman zat. Toch?

Nu vraag ik mij af, wat wordt er op zo'n tape weggeschreven? Zijn dit variabele magnetische waarden die vergelijkbaar zijn met de golf-signalen die mijn speakers aansturen?
En zit daarin een beperking van de kwaliteit? Is er een maximale range van magnetisme? Of zit er een maximum aan de frequentie waarop informatie weggeschreven kan worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De analoge versie (het welbekende cassettebandje) schrijft de informatie analoog weg. De signalen komen overeen met de muziekpatronen in de muziek. De beperking werd veelal gemerkt in de dynamiek en het vast kunnen leggen van hoge tonen. Dolby B en C ruisonderdrukking systemen waren daarop een verbetering en zo wat meer varianten. Op zijn best gaven de cassettes een analoog frequentiebereik van 20 Hz - 17 kHz met de juiste tape (Metal) en met een daarvoor geschikt cassette deck. De digitale versies DCC (Digital Compact Cassette) en DAT (Digital Audio Tape) slaan de informatie digitaal op waardoor een groter frequentie bereik wordt gehaald en veel groter dynamisch bereik, en waardoor je nagenoeg niet afhankelijk bent van het magnetisme van de band. DCC Digitale sample frequenties zijn 48, 44,1 en 32 khz. Het analoge frequentie bereik is 20 - 18 kHz met een veel groter dynamisch bereik dan dat van de analoge cassette. DAT recorders voor huishoudelijk gebruik werden maar een korte tijd verkocht, maar waren kwalitatief te vergelijken met de CD spelers van die tijd. Alhoewel deze beveiligd waren tegen het digitaal opnemen van een digitale uitgang van de CD speler, was het met een aanpassing vaak toch mogelijk de muziek in zijn originele vorm te dupliceren. De DAT recorder heeft een analoog bereik van 2 - 20 kHz met een dynamisch bereik van max 96 db, waar dat bij de Compact Cassette maar 50-60 db was. Toegevoegd na 8 minuten: Waar de DCC dezelfde afmetingen had als het analoge cassettebandje, heeft de Digatal Audio Tape een duidelijk afwijkend formaat en lijkt (maar is niet dezelfde) op het mini-DV formaat.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Tape