Is het nou goed of niet goed om katten en honden uit het buitenland te adopteren?

Op Facebook en andere social media zie je vaak advertenties en oproepen van organisaties die zwerfdieren uit bv Curacao of Spanje naar Nederland halen om hier een huisje voor ze te zoeken.
Ik vind het zo zielig hoe ze daar leven en begrijp goed dat die beestjes hulp nodig hebben. Toch heb ik mijn twijfels of het juist is ze hierheen te halen. Zo een reis geeft echt stress voor die diertjes en velen zijn ook getraumatiseerd of niet gesocialiseerd waardoor er hier gedragsproblemen kunnen ontstaan. Het loopt ook regelmatig uit op herplaatsing.
Ik vind dit een lastig iets. Helpen is goed maar help je ze echt op deze manier?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, het is niet goed, want je creëert via deze weg een lokale industrie van ongecontroleerde broodfokkers in oa. Spanje.

Het ligt er een beetje aan, uit welk land je adopteerd en hoe er daar met dieren wordt omgegaan. Maar zelfs een pup kan in de buik van de moeder al de stress ervaren die een hond meemaakt en daardoor gedragsproblemen oplopen. Ik zie als instructeur grote verschillen maar vooral veel angst en stress (onze omgeving is echt veel te druk!), maar ook weinig socialisatie, en verlatingsangst. Toch heb ik ook andere ervaringen, honden uit sommige landen zijn goed gehabitueerd en aan mensen gewend. De honden uit Egypte die hier naar Europa komen, geven nauwelijks echte problemen over het algemeen. Alle ter adoptie aangeboden honden zouden in ieder geval niet bij mensen moeten komen, die nog nooit eerder een hond of kat hebben gehad, geen heel druk leven hebben en weten wat ze in huis halen. Beter is het om op afstand te adopteren en vooral sterilisatie projecten te ondersteunen. Even een voorbeeldje: Als er 1 hond of kat gesteriliseerd wordt, voorkom je honderden nakomelingen in enkele jaren. De meeste honden en kattenprofessionals vinden dus dat je de honden en katten er lang niet altijd een plezier meedoet, ze naar hier te laten komen. Zorg altijd dat je bij een goede stichting terecht komt, die ook huisbezoeken aflegd en niet elke hond of kat zomaar ergens plaatst. En vergeet niet dat die dieren het in onze ogen slecht hebben (soms ook echt wel) maar soms hebben ze best een happy life ( eten, drinken, veilige slaapplaats)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100