Onder welke aanschaf garantie geldt een hond/pup?

Geldt consumentenkoop of burgerlijkwetboek bij het aanschaffen van een pup bij een consument ( fokker geen bedrijfsmatige)

Toegevoegd na 2 minuten:
Vrijdag 12 januari heb ik een pup gekocht bij een hobby fokker. Paspoort en in dit paspoort gezondheidsverklaring, op de heenweg naar huis had ze al diarree. Toen dit na twee dagen niet over was heb ik de fokker ik kennis gesteld en zijn we naar de dierenarts gegaan (150€). Nu zitten we met een zieke pup die vanavond opgenomen moet worden. Ik heb de fokker gevraagd om het dier terug te nemen. Welk recht heb ik? Consumentenkoop of wettelijkhandboek artikel 7:17.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hebt een hondje gekocht van een particulier, dus niet van een bedrijf of handelaar (erkende fokker). Het recht op consumentenkoop is daardoor niet van kracht. Volgens de wet is wel sprake van een koop en ook als er geen schriftelijke koopovereenkomst is, mag je als koper wel verwachten dat het gekochte goed (in dit geval de pup) de eigenschappen bezit die je er redelijkerwijs van mag verwachten. Uiteraard mag je bij aankoop van een puppy verwachten dat het hondje gezond is, zeker als het beestje door een dierenarts is onderzocht en de verkoper geen bijzonderheden meldt. Dit houdt in, dat als je kunt aantonen (!) dat het hondje al ziek was toen je het ophaalde èn dat jij dit als koper tijdens de koop niet kon zien of weten, de verkoper nu het hondje terug zou moeten nemen en jij je geld (het aankoopbedrag van het hondje) terug moet krijgen. Omdat er geen sprake is van consumentenkoop, zul jij als koper moeten eisen en bewijzen. Dat kan nog wel lastig worden. Hoe bewijs je dat het hondje wèl ziek was op het moment van verkoop, maar dat jij dit niet kon weten? Als koper heb je ook een onderzoeksplicht, wat inhoudt dat je zelf ook het hondje goed moet observeren voordat je het koopt. De dierenarts zal moeten bepalen wat de oorzaak van de diarree is. Diarree komt vaak voor bij pups, kan vele oorzaken hebben en is lang niet altijd een echte ziekte. Ook de overgang op ander voer, zeker in combinatie met de overgang naar een ander huis en een stressvolle autorit, kan oorzaak zijn van de diarree. Alleen als aantoonbaar is dat de diarree het gevolg is van een ziekte of infectie die het hondje al bij de fokker heeft opgelopen, maak je enige kans. Je zult wel zelf het initiatief voor een rechtszaak moeten nemen, met dus ook het risico dat je die verliest.

Bronnen:
http://www.wetboek-online.nl/wet/BW7.html
https://www.licg.nl/consumentenrecht/#aand...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100