Hoe komt het dat een vlieg nooit door het raam kan?

Zodra een vlieg eenmaal binnen is, gaat hij (bijna) niet meer uit zichzelf door een raam naar buiten. Is dit toeval of is hier een (wetenschappelijke) verklaring voor?
http://www.youtube.com/watch?v=wIcLotTEW1I

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

M.i. is het alleen het warmteverschil. Een vlieg zoekt de warmte op, want daar voelt ie zich het prettigst. In veel situaties is het binnen warmer dan buiten, en zal de vlieg zelfs de omgeving van het raam niet meer opzoeken, omdat het daar al kouder is. Ik stel mij voor, dat in een situatie dat het buiten warmer is dan binnen (b.v. met een airco) de vlieg in een mum van tijd weer buiten is. Natuurlijk alleen als er in de kamer nergens meer warme plekjes te vinden zijn. Wat ook mee kan spelen is gewoon de kansberekening. Je zult mij niets kwaads over vliegen horen zeggen, maar bijster intelligent zijn die beestjes natuurlijk niet. Ze vliegen dus maar wat heen en weer, en de kans dat ze toevallig in de buurt van het raam komen, is niet zo heel groot.

ja dat klopt, volgens mij komt het door de luchtstroming, of de tocht..

vliegen houden niet van tocht, ze zullen dus de weg terug door het raam naar buiten niet nemen want daar komt een luchtstroom vandaan.

Volgens mij komt dat door het verschil van luchtdruk.

De kans dat een vlieg terug door het raam naar buiten vliegt is klein. Heeft m.i. niets met luchtstromen of temperatuur te maken. Hij weet gewoon de weg niet terug. Daarom zitten ze vaak ook aan de binnenkant van het, ze denken eruit te kunnen maar stuitten op het glas (zien ze kennelijk niet). Toegevoegd na 1 minuut: Daarom zitten ze vaak ook aan de binnenkant van het raam, ze denken eruit te kunnen maar stuitten op het glas (zien ze kennelijk niet).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100