Mijn hond kan niet met mijn kat opschieten wat nu?

Ik heb een golden retriever van 7jaar oud. En sinds vanmorgen heb ik een katje uit het asiel gehaald van 4maanden oud.
In het asiel verzekerde ze me dat het goed zou gaan en dat ik de kat in het kooitje moes laten zitten en de hond eerst eraan moes late snuffelen, maar daar ging het al mis. De hond ging met zijn poot slaan tegen de kooi en blaffen. Ik zei foei en zit en hield hem vast, maar niets hielp.
Hij werd wel vaker wild als hij katten buiten zag lopen, maar de man uit het asiel zei dat een hond alleen zo doet als de katten buiten los lopen en dat het in huis anders zou zijn (niet dus).
Ik heb het katje boven gezet en de hond zit nu onder.

Wat kan ik doen?

komt dit nog goed? of kan ik het katje beter terug brengen?

Toegevoegd na 23 minuten:
De hond is/lijkt niet egt vals te doen maar meer druk en misschien wel gewoon enthousiast.
Maar de kat daarin tegen blaast en heeft zijn haren recht op staan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Gewoon bij elkaar zetten, die kat van jou kan echt wel voor zichzelf zorgen en zoekt zelf wel een plekje waar jou hond niet bij hem kan. Zeker weten dat ze in een paar dagen aan elkaar gewend zijn.

allereerst toch lief dat je een katje uit t asiel haalt en zo toch probeert kansarme dieren te helpen. maar ik denk dat de man uit t asiel iets te vroeg heeft gejuigd je hond is 7 jaar en vast al die tijd met jou alleen geweest. en nu komt er toch een rivaal bij kijk het een paar dagen aan, niet gelijk terug hollen naar t asiel, maar geef je hond de tijd, laat hem ook een paar keer je handen ruiken als je t katje hebt vast gepakt, of het doekje waar t katje heeft opgelegen zo word de geur vertrouwd en als t nou ECHT niet gaat, en je dieren er allebei erg ongelukkig van gaan worden ..zou ik t katje weer terug brengen zodat die weer een nieuwe kans maakt

Je moet het echt even de tijd geven. Ze gaan aan elkaar wennen en zullen op den duur elk hun eigen plekje vinden. Daar zal gewoon even wat tijd over heen gaan. De kat en de hond zullen het samen uitvechten en op den duur ontstaat er een natuurlijke balans.

ga zeker niet je kat wegstoppen voor je hond!geef ze de kans om aan elkaar te wennen je kat hoe klein die is maakt het je hond wel duidelijk maar dat heeft wel tijd nodig ik zelf heb er nooit problemen mee gehad maar heb ze onder toezicht aan elkaar laten wennen.

voor je katje is dit veel te veel, een nieuw territorium, en ook nog eens de confrontatie met een enthousiaste hond. zet het beestje eerst maar eens rustig op een eigen kamer, met al z'n hebben en houwen, of laat het de bovenverdieping als de hond niet boven komt. jammer genoeg was de eerste indruk niet positief, en die doe je niet meer over. pak alles nu rustig aan. hou ze voorlopig apart, maar aai ze wel beurtelings, en wissel doekjes en lapjes uit. laat het vervolgens aan de kat over om toenadering te zoeken. neem de tijd, en forceer niets.

Ik sluit me aan bij Marion en Rieneke qua visies :) Zeker is het belangrijk dat ze eerst nog meer wennen aan elkaar geuren. Voor je katje EN hond is binnen hun leven van "veilig" en aandacht ingrijpend iets veranderd. Dit vergt best wel geduld , begeleiding en tijd voor jou om goed te begeleiden ;) Zo te lezen is je hond niet agressief naar katten en gedrag buiten (het super leuk/spannend vinden als ze de kans krijgen om een kat op te jagen ) zie je heel veel meer. Zelfs mijn honden die intussen allemaal tal van katten (ook opvang) gewend zijn in huis, en er zelfs mee spelen en soms verzorgen (helaas ook wel een een keuteltje van kat als dessert kiezen grr), zullen onaangelijnd buiten in de buurt ook katten in bomen jagen! Aan de lichaamstaal van je hond kan je vlot zien of hij je katje als "prooi" ziet of nieuwsgierig naar een "nieuweling" op ook zijn territorium. Als hij wel opgewonden raakt en kwispelt of beetje blaft, dan is dit nog 'wennen', maar als je in zijn ogen een strakke blik ziet (fixatie) en strakke staart, ongevoeliger is voor jou bv, dan zou ik extra alert zijn en aanzien in veilige omstandigheden of dit verandert. Ze nu uit elkaar houden kan ik wel begrijpen, maar zo raken ze niet sneller gewend aan elkaar en de geurtjes. Wat hier wel vaak goed ging werken is je hond her en der besprenkelen met valeriaandrupjes. En dit tevens doen op de plekken waar hij graag ligt of slaapt. Zodra je hem uitlaat, zal je katje op onderzoek uitgaan en herkent deze geur (of stank LOL) als kattekruid, waar de meeste katten dus dol op zijn en geschikt ook om haarballetjes uit te laten spugen ;) Bijkomend voordeel is dat het luchtje ook een kalmerend effect kan hebben op je hond en katje. Gebruik van een bench kan ook heel nuttig zijn, maar dan wel een sterke ijzeren draadbench (desnoods deze lenen of huren) en deze NIET op de grond zetten, maar eerst een stuk hoger (bv eetkamer-tafel hoog) Zo is je hond makkelijker in te tomen en met stem wat te corrigeren (je kan hem "zachtjes of lieffff" aanleren zodra rustig bv en hem belonen door extra kroel en soms een hondenkoekje). Voor je katje is dit in de beginfase ook beter omdat ze vanuit veilige omgeving alles kan overzien/ruiken en zijn gedrag en geluiden en bewegingen op den duur niet meer als "bedreigend" worden ervaren! Geleidelijk aan kan je zien of ze eerst elkaar zullen dulden en zorg wel dat je er steeds bij blijft als je ze samen in 1 kamer laat. Succes!

In de antwoorden die verder uitstekend zijn , wordt een ding over het hoofd gezien. Bij dieren, met name honden is de positie zeer belangrijk, de roedelleider van de hond neemt LETTERLIJK de hoogste positie in en zal uitermate opstandig reageren als een kat een hogere positie (in fysieke zin)krijgt dan hij/zij. Dus een van de storingen komt voort uit dat de kat hoger komt, kan komen/wordt gezet dan de hond, die zich daardoor in rang teruggezet voelt en dientengevolge in verweer komt. Daarom zou ik de hond niet lager plaatsen dan de kat of de kat niet hoger plaatsten dan de hond. Daarmee laat je in hondentaal zie dat je de kat niet boven de hond stelt en zijn status erkent. Als je dat doet neem je stress bij de hond weg en kan hij zich meer van zijn aimabele kant laten zien. Nu is hij gepreoccupeerd doordat zijn baas zijn rang niet erkent en die frustratie reageert hij af op de kat , die zich vervolgens bedreigd voelt, het hogerop zoekt (letterlijk) en de hond bevestigt in zijn beleving dat de baas onjuist handelt. Als je deze machtsissue goed oplost neemt de stress in het systeem af en is de kans op wederzijdse acceptatie echt groter. Mijn verhaal klinkt simpel maar is voortgekomen uit gedragswetenschap over mn, honden. Optimaliseer dit element en de kans op rust en harmonie wordt veel groter. Iedere gedragsdeskundige mbt. honden zal deze stelling bevestigen. Daarnaast verwijs ik naar de andere goede antwoorden.

ik heb ze beiden snoepjes gegeven op iets dat de geur van de kat en de hond in zich had..twee doeken waar ze op hadden gelegen..;eentje met kattegur voor de hond en omgekeerd.. en ieder in een kamer met een lege bench ertussen; daarna de kat de gelenheid gegeven de bench in te kunnen ..en daarna bij elkaar gelaten...;dat was al binnen een week...... succes..komt vast goed..; )) veel filmpjes of foto's maken van deze tijd.. heb ik nie gedaan ..eeuwig spijt van

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100