Mijn kat knippert wel eens met haar ogen. Wat betekent het en hoe moet ik er op reageren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kattenogen zijn anders die van de mens. Wij moeten regelmatig knipperen om de ogen vochtig te houden, een kat niet. Het knipperen wordt gebruikt om aan andere katten aan te geven: "Zoals het nu is, vind ik het relaxed. Dus stoor mij niet" Dit kun je bevestigen door ook langzaam te knipperen. Jij kunt het ook beginnen en de kat zal het volgen. Let wel op dat je de kat niet recht in de ogen blijft kijken want dat is weer een dreigement. Als een kat iets anders aan het bekijken is en wilt knipperen dan kan hij dat doen met maar een oog. Dit is dus geen knipoog, maar hetzelfde als hierboven. Het heeft dus niets te maken affectie of liefde. Dat is wat wij mensen gebruiken in onze communicatie. En daarom begrijpelijk waarom sommige mensen dit zo opvatten.

Oogcontact vermijden.....!

Bij mijn kat betekent het behaaglijkheid, of omvallen van de slaap - één van de twee, afhankelijk van de situatie en het tijdstip van de dag....

Ze valt op je.

Je kan terug knipperen Knipperen en ogen traag knipperen is voor de kat een gevoel van geruststelling.

Het lome knipperen is vooral een teken dat de kat zich veilig voelt, behaaglijk ligt, zulke dingen. Als ze het doet als ze je aankijkt, geeft dat vaak ook aan dat ze je vertrouwt. Zelf kijk ik m'n katten altijd strak aan als ze iets fout gedaan hebben, tot ze het koppie afwenden (en die boodschap komt echt over), en soms zitten we gezellig oogjes naar elkaar te knijpen. Ik spin zelfs weleens terug naar ze, maar ik vermoed dat ze dan vooral medelijden met me hebben omdat ik naar hun idee vast een spingebrek heb ;-)

Terugknipperen. Vermijden van direct oogcontact is in verreweg de meeste mensen- en dierenculturen een teken dat je geen kwaad in de zin hebt. Echt, het werkt, ook in de dierentuin bij de grote katten.

Het betekent "ik vind jou lief", of het drukt algemeen behagen uit. Het is echt een vorm van communicatie, katten die in groepen leven knipperen elkaar ook toe. De reactie die je kat het liefst krijgt, is dat je haar ook even toeknippert. Daarmee zeg je "ik ook van jou". Als je kat gestresst is (bijvoorbeeld naar de dierenarts moet) kun je haar trouwens ook langzaam toeknipperen. Voor een kat is dat een geruststellend gebaar.

Katten sluiten de ogen als blijk van vertrouwen; een 'feel good' gebaar dus. Katten vinden het fijn om niet in de ogen gekeken te worden. Het stelt ze gerust als je zelf ook een keer nadrukkelijk de ogen sluit en weer opent.

Knipper terug of wend je ogen iets af. Staren zonder knipperen is voor katten onderling bedreigend en dat staren doen ze vooral naar een prooi. Als ie knippert, dan is ie gewoon naar je aan het kijken, en ziet ie je als 'veilig'.

Dat is een goed teken, de kat vertrouwd jou en wil hiermee zeggen "rustig maar, ik heb geen kwaad in de zin"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100