Schildpad vangen?

In een sloot waar ik elke dag langsfiets zie ik steeds een klein schildpadje op een oud meerkoetennest zitten. Volgens mij heeft niemand anders hem nog gezien. Hij leeft nog wel, want hij zit ook wel eens een nest verderop. Volgens mij is hij/zij losgelaten door mensen die hem/haar als huisdier hadden en er geen zin meer in hadden. Volgens mij heeft ie nu de tijd van zijn leven, maar hoe is dat in de winter? Zal ik hem vangen en als huisdier gaan houden (misschien wordt ie wel vriendje smet mijn konijntjes) of lekker laten zitten?

Toegevoegd na 9 minuten:
smet is natuurlijk met

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Snuffel...ik melde het aan de Dierenambulance...heel lief van je dat je hem eventueel wilt houden,maar je moet een terrarium hebben,een warmtelamp,een waterbadje waar hij in kan...het wijste is om het aan de dierenambu te melden...

ik zou hem wel vangen als het je lukt want als de winter komt en het gaat vriezen overleeft hij het niet dan kan hij ook geen voedsel meer vinden of hij word opgegeten door een passerende reiger

Een schildpad overleeft geen winter. Als je hem kan vangen en wilt houden dan doe je hem vast plezier. Pas op voor zijn beet, die kan heftig zijn. Vriendjes met Zoef zal Stoffel niet worden, maar ruzie maken zit er evenmin in.

Is het een beestje zoals op de foto? Die komen vrij algemeen voor, inderdaad als gedumpte huisdieren. Er zijn geen inheemse schildpadden meer in Nederland. Je kunt hem naturlijk vangen als huisdier, maar weet waar je aan begint. De reden dat deze beestjes zo vaak zijn gedumpt, is dat ze toch wel heel veel ruimte (minstens twee vierkante meter aquarium!) en goede verzorging nodig hebben. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken over het beestje, ze blijken in de natuur goed te overleven, het is alleen te koud om zich voort te planten.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Roodwangschil...

moerasschildpadden komen eigenlijk uit florida, waar ze veel korter in winterrust gaan. het is hier te lang te koud voor ze, al overleven ze zachte winters wel. realiseer je dat een schildpad een duur (energiekosten!) en arbeidsintensief dier is, wat je konijn eerder flink zal bijten dan er vriendjes mee worden. bedenk ook dat kleine schildpadjes best groot kunnen worden. een groot model metselspeciekuip is echt niet overdreven. al met al zou ik me eerst eens goed inlezen voor je besluit tot het een of het ander.

Je kunt het schildpadje vangen en meenemen naar het schildpadcentrum in Alphen aan den Rijn. Wel wat geld meenemen want ze willen graag dat je donateur wordt , wat meestal ook gebeurt , omdat je vertederd wordt door al die leuke mooie schildpadden die het paradijs hebben gevonden in prachtige enorme bakken en een warm "klimaat". ( en heel veel leuke soortgenootjes).

Als je niet zeker weet of je hem de juiste huisvesting kunt geven, kun je wellicht de dierenambulance bellen. Zij kunnen dan zorgen dat hij een goed thuis krijgt.

De rood en geelwangschildpadden kunnen zich uitstekend aanpassen aan ons klimaat, in het najaar verdwijnen ze onder water en gaan daar in de winterslaap, ze halen dan zuurstof door speciale klieren en kunnen dat volhouden tot het vroege voorjaar, in ons park leven ze zo al jaren, ook bij langdurige winterkoude en dik ijs , ze blijven in leven en zeer gezond, in gevangenschap is het meestal maar tobben, omdat ze meestal geen direct zonlicht krijgen en bijna altijd uit vijvers weglopen en vaak verdrogen. In het wild, zijn in ons land al naar schatting duizenden van deze schildpadden en vormen een bedreiging voor inheemse soorten, zoals kikkers en salamanders. Er zijn al waters waar alles is verdwenen, er zijn alleen nog maar van deze schildpadden. Ze eten vooral waterslakken, zo krijgen ze eiwitten en kalk naar binnen, maar ook zieke en dode visjes, soms planten, dus voedsel in overvloed. Begin deze week had een van de volwassen roodwangschildpadden, eieren gelegd in een gat in de zeeuwse kleigrond, maar onze zomers zijn tot nog toe te kort om ze uit te laten komen en gelukkig maar, anders zouden ze een plaag worden.

Vang hem maar hoor, maar hij heeft wel veel verzorging nodig, is echt veel werk hoor. ALs je daar de tijd niet voor heb, dan weet vaak de dierenzaak wel waar je hem naar toe kan brengen zodat ook dit beestje een goed leventje krijgt waar ie recht op heeft, net zoals alle andere dieren. Succes hoor.

Vroeger zag ik ook twee schildpaden bij mij in de vijver. Ze zijn er nog steeds en ik denk dat ze zich helemaal thuis voelen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100