Waarom houden katten van aaien?

Vrijwel alle katten die ik ken, houden ervan te worden geaaid. Vooral op en rond hun koppie heeft hun voorkeur.

Heeft deze waardering voor aaien een evolutionaire achtergrond, is het een bijproduct van het fokken/selecteren, of is er een andere reden waarom het merendeel der katten aaien zo fijn vindt?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Katten houden net als mensen van lichte aanrakingen, zoals massages en aaien. Dit geeft een prettig gevoel, en is er is recentelijk ontdekt welke zenuwcellen daar verantwoordelijk voor zijn. Amerikaanse onderzoekers hopen door deze ontdekking een middel te ontwikkelen dat huisdieren pleziert als het baasje weg is. Toegevoegd na 4 minuten: Daarnaast laat aaien hun geur achter op jou. En dat maakt hen gelukkig, want zo ruikt de omgeving erg bekend. De plaatsen waar katten graag gestreeld worden, zijn die waar hun geurklieren het meest geconcentreerd zijn. Je kunt een kat daarom dubbel gelukkig maken door hem te strelen: zo komt zijn geur op jou én hij geniet van de aanraking. Vooral op de volgende plekjes: 1. Onder de kin Katten worden graag gestreeld langs de onderkant van de kin, zeker waar het kaakbeen aansluit aan de schedel. De kans is groot dat je kat gaat spinnen als je daar wrijft. 2. Onder de oren Net als het gebied onder de kin, is dit plekje ideaal om de geur over te brengen. 3. Wangen (achter de snorharen) Als je hier het juiste plekje weet te vinden, dan zal je kat zijn goedkeuring tonen door z'n snorharen naar voren te draaien. Zo zegt hij eigenlijk: "Ja, dat is het juiste plekje!!" 4. Onderkant van de staart Een zachte streling over de onderkant van de rug, met wat meer druk aan de onderkant van de staart: daar houden katten van.

Bronnen:
http://www.ad.nl/wetenschap/waarom-katten-...
http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/...

Katten zijn net als veel andere zoogdieren zoals honden een sociale soort die vanuit de evolutionaire hoek bezien hun status in de groep bevestigd zagen wanneer zij werden aangehaald, dit gedrag zie je nog steeds bij apen(die niet gedomesticeerd zijn) in het vlooi-gedrag. Nou aaien een aanhalen is het nieuwe vlooien bij katten, hierdoor weten ze dat zij nog steeds onderdeel van het huishouden zijn.

Het aaien doet katten enerzijds terugdenken aan hun kittentijd, toen ze van top tot teen door moeders werden gelikt en verzorgd. Anderzijds kunnen zo feromonen uitgewisseld worden. Katten die bevriend zijn wrijven de flanken langs elkaar om zo vriendsschapsferomonen uit te wisselen. Kopjes geven ze om een groepsgeur te creeëren voor een veilig-thuis gevoel. Uiteraard vinden katten die op mensen zijn gesocialiseerd het fijn als mensen ze door strelingen langs de kop helpen deze groepsgeur te verspreiden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100