Hoe leer ik mijn nieuwe kat zijn fixatie op eten af?

Ik heb sinds ca. een week een nieuwe, volwassen kat uit een soort asiel. Ik heb mijn hele leven al katten gehad, ook uit het asiel, en nooit problemen gehad hun op te voeden wat betreft eten en gewoontes: ik gaf ze twee keer per dag eten en negeerde verder tussendoor gebedel.
Maar deze kat is totaal gefixeerd op eten. Hij heeft een tijd gezworven. In de kattenopvang had hij, behalve twee keer per dag eten, continu brokjes tot zijn beschikking. Hij is daardoor wat aan de zware kant. Ik heb dit gisteren ook geprobeerd, maar hij eet echt alles op en gaat daarna gewoon weer zeuren. Dus als ik dit blijf doen, dan wordt hij veel te dik.
Probleem is ook dat hij niet gewend is om in een keuken te leven, en ik heb een open keuken in mijn woonkamer. Als ik aan het koken ben, denk hij dat het voor hem is en wordt hij helemaal wild, ook al heb ik hem eerst zelf eten gegeven. Ik ben bang dat hij op het fornuis springt. Idem dito als ik iets uit de koelkast pak voor mezelf, dan wordt hij wederom helemaal wild en probeert hij me letterlijk het kaas van het brood te eten.
Het is een grote, hele sterke kat, in principe héél erg lief, maar vanwege zijn verleden ook nog wat wantrouwig en gauw geneigd tot krabben als hem iets niet bevalt. Het kost dus veel tijd en geduld om zijn vertrouwen te winnen.
Hoe leer ik hem deze fixatie op eten af en hoe kan ik veilig koken, zonder dat ik hem continu moet berispen?
Graag jullie tips!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Katten zijn normaliter kieskeurig, dus wellicht zou je kunnen proberen (steeds) over te stappen op een nieuw merk brokjes. Bij een normale kat duurt het dan soms dágen voor ze genoeg honger hebben om het aan te raken. Ik vrees echter dat jou kat het stadium van kieskeurigheid een beetje voorbij is, en dan zit er weinig anders op dan ´cold turkey´ te wennen aan twe kleine maaltijden per dag. Het kan echter wel heel heel lang duren voor hij niet meer tussendoor komt bedelen en zeuren. Een kat ´richt´ je niet zo snel ´af´ als een hond. Ik denk wel dat het voorlopig een goed idee is hem tijdens het koken op te sluiten in een andere kamer(badkamer, slaapkamer) met desnoods zijn eigen maaltje, of hem pas voeren als jullie klaar zijn met eten. En heel, heel consequent zijn. Onze (tweedehands) kat kwam het eerste...jaar schat ik , ook altijd op tafel springen en at het vlees van je brood, maar inmiddels weet hij wel ongeveer hoe de vlag erbij hangt. Alleen met gebraden kip kan hij zich nog niet beheersen en moet hij even de keuken uit. Hij krijgt dan na het eten nog wat restjes kip (zonder bot) die over zijn. (Vroeger mocht hij de botjes afkluiven, tot ie een keer een splinter in zijn gehemelte heeft gehad, dus dat doen we niet meer).

Door gewoon door te gaan met 2x per dag voeren, uiteindelijk moet hij daar aan wennen. Het is nu lastig maar als je hem ook elke keer de keuken uitstuurd leert hij dat vanzelf wel af. Veel geduld met hem hebben en tegelijk ook van hem genieten.

Hm.. Fixatie af helpen weet ik zo niet. Maar ik zou tijdens het koken de kat in een ander deel van het huis insluit, of de kat een harnas & riem geven zodat je de kat buiten de keuken kan vast zetten als je begint met koken. Als je dat vastzetten combineerd met 'over een minuut krijg je te eten' dan is het waarschijnlijk niet zo'n groot probleem de kat vast t e leggen.

Wat je nu doet is erg goed, mijn kat miauwt ook de HELE dag. Ze krijgt 1x per dag een zakje voer en heeft altijd droogvoer staan. Meestal als ze haar zakje op heeft komt ze weer bedelen. Dan is ze weer even weg en dan komt ze WEER bedelen. Maar het is al veel minder, en ze weet dat bedelen niet gaat helpen. En als je het echt vervelend vind kun je ook een keer Ksst roepen en dan laat 'ie je vast wel even met rust. Zet de kat gewoon maar op dieet, of 'ie het wilt of niet.

zet hem even buiten tijdens het koken en eten. of is dat dan weer zielig?

heb ook zo een kat uit een asiel gehaald, heel lief maar gefixeerd op eten. waarschijnlijk hebben ze veel honger geleden tussen zoveel katten; de meest agressieve katten eten het eerste en dan blijft er soms bijna niets over voor de anderen. ik geef toe en laat ze eten iedere keer als ze er om vraagt, ze zit ook constant naast mij terwijl ik kook en als ze te veel zeurt krijgt ze een stukje wat ze graag lust, bv beefsteak, dan is ze weer een beetje gekalmeerd en gaat slapen. afleren zit er niet in, ze springt ook op tafel en wordt ook wild van sommige dingen die ze ziet opeten; begrip tonen voor de jaren ontbering die ze gekend heeft is misschien nog het beste, als ze veel en genoeg eet wordt ze dikker en zal dan ook kalmer worden.

een kat die zo geobsedeerd is door eten, zou ik toch even laten nakijken, er kan een onderliggend medisch probleem zijn. is dat niet het geval, dan zou ik hem laten werken voor zijn eten. twee keer per dag is trouwens erg weinig; na drie uur is de maag van de kat leeg. je kat heeft dus 18 uur van de 24 honger. in de natuur eet een kat zo'n 18 keer per dag. verstop de brokjes, gooi eens een handje in alle hoeken van de kamer, doe ze in deels afgeplakte wc rollen en eierdozen. bevredig z'n behoefte aan eten, maar laat hem er maar wat voor doen. des te minder tijd heeft hij om jou te vervelen. verder zou ik hem in de keuken geen eten geven, nooit. op den duur zal het kwartje doorrollen. succes!

hem zoveel te eten geven ? dat ie werlkelijk nix meer wil?

Da's een heftig probleem. Misschien kan het volgende een oplossing bieden. * Senioren brokjes bevatten minder calorieen. Je zou dit kunnen proberen te geven. Je kan moet dan wel richting een normaal eetpatroon gaan. * Misschien kan een dierenarts er een licht op werpen. Je kat kan iets onder de leden hebben wat dit gedrag tot gevolg heeft. * Is dit wel de juiste kat voor jou en je leefsituatie? Het zou heel sneu zijn, maar als jullie niet bij elkaar passen kan je deze kat beter terug brengen naar het asiel. Anders worden jullie beide niet gelukkig!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100