Een wilde kat vangen en binnen tam maken... is dat een goed idee?

In mijn tuin zit regelmatig een jonge poes. Ik zou haar een maand of 5 schatten als ik ze vergelijk met mijn eigen katten en hoe groot ze waren op die leeftijd. ( maar ja, t kan een kleine oudere zijn ook )

Ik ben al enkele dagen eten buiten aan het zetten en als ze eet rustig achter het raam blijven staan. Lief praten, ik gebruik regelmatig haar nieuwe naam... Als ik de deur of het raam open is ze wel altijd weg.

Nu, de kleuren van het beestje zijn wit, zwart en ros... blijkbaar zou zo'n kleurencombinatie (lapjeskat) meestal bij vrouwtjes voorkomen.
En dat is het probleem.
In de buurt lopen veel katers rond en de meeste zijn niet gesneden. (die van ons wel trouwens ) Dus binnen de kortste keren zou ze wel eens zwanger kunnen worden en dat wil ik liever niet.

Dus nu begin ik te denken aan een kattenval te halen zodat ik haar kan vangen en binnenhouden om te wennen.

Iemand enige 'hogere' kennis van katten en kattengedrag?
Of ervaring met het binnen laten wennen aan mensen van katten? Er staan al verschillende tips op GV maar dat is eerder voor buiten lijkt me.
Of gewoon goede raad? Laat maar horen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allereerst zou ik eens goed gaan rondvragen, of iemand meer van dit poesje weet, wellicht is het helemaal geen zwervertje. Ben je haar eten gaan geven omdat ze er slecht en mager uitzag? Zo niet, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat je andermans poes aan het inpalmen bent. Een kat gaat door 2 socialisatiefases: in de eerste, van 3 tot 8 weken, leert de kat dat mensen erbij horen en dat je niet angstig voor ze hoeft te zijn. Als deze periode verlopen is wordt het een moeilijke zaak. Met heel veel geduld kan iemand die weet wat hij doet dan soms nog wel bereiken dat de kat deze persoon min of meer accepteert, maar daar blijft het bij. Soms is zelfs dit niet meer mogelijk. Je bezorgdheid is terecht, want met een goede 4 maanden kan dit poesje al krols zijn. Als je zeker hebt gesteld dat dit poesje geen eigenaar heet, dan zou ik eens contact opnemen met een stichting die zwerfkatten helpt, zoals bijvoorbeeld vzw zwerfkat in nood. Wellicht kan het asiel je verder helpen. Er kan dan een vangkooi in je tuin worden geplaatst en er kan worden bekeken wat er nog mogelijk is voor dit meisje en wellicht kan er pook iets aan het katerprobleem gedaan worden). Het zou kunnen dat ze te verwilderd is en weer moet worden teruggezet, maar dan wordt ze eerst gecastreerd. Zo help je het diertje toch, want een zwerfpoes en haar kleintjes hebben een kort en hard leventje. Als antwoord op je vraag: nee, het is geen goed idee dit katje zonder meer binnen te halen om haar te socialiseren.

Ik zou misschien het asiel bellen en vragen wat je moet doen, misschien heeft ze een halsbandje? Of misschien heeft ze een chip. Als het asiel haar niet wilt komen halen kan je altijd proberen om haar te vangen en dan het asiel te bellen, of er zelf naartoe gaan. Je kan altijd checken of ze dus een chip heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100