Waarom zijn roodharige katten altijd katers?

Ik heb nog nooit gehoord dat een roodharige kat een poes is, hoe kan dit, of zit ik ernaast en zijn er wel degelijke rode poezen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Fout ; er zijn ook rode poezen. Alleen rood- met - zwart - gevlekte poezen (lapjeskatten) zijn altijd vrouwtjes, omdat het gen voor rood op het (vrouwelijke)X-chromosoom ligt. Er bestaat ook een andere versie van dit gen, dat voor een zwarte vacht zorgt. Vrouwtjes hebben altijd 2 x-chromosomen, dus kunnen alleen bij vrouwtjes beide genen tot uitdrukking komen. Mannetjes zijn OF zwart OF rood. (OF een heleboel andere kleuren en patronen natuurlijk). Toegevoegd na 2 minuten: De heel, heel enkele keer dat je een mannelijke lapjeskat ziet, gaat het net als bij mensen om een buitengewoon weinig voorkomende X/X-man. Een man met twee vrouwelijke genen dus. (Zoals je ook x/y vrouwen hebt). Deze zijn overigens altijd steriel.

Bronnen:
http://epigenome.eu/nl/1,6,0

Je zit er naast.

Dat is niet zo! Er zijn ook rode poezen!

Je zit er naast, mijn ouders hadden een rode poes.

mijn oom en tante haden zelf een rode kat

Het gen voor 'rood' of 'niet rood' (zwart) zit op het x-chromosoom. Daar heeft een kater er maar één van (altijd geërfd van de moeder) dus als hij het heeft, is hij rood. Een poes kán ook rood zijn, maar dan moet ze wel het bewuste gen van beide ouders geërfd hebben. Dat betekent dat de vader rood moet zijn, en de moeder óf rood, óf een schildpad/lapje. Andere combinaties maken geen rode poes. Als een poes het gen voor rood maar van één ouder erft, gebeurt er iets bijzonders. Het gen is niet dominant (waardoor ze helemaal rood zou zijn) of recessief (waardoor ze helemaal niet rood zou zijn), maar iets er tussenin. Per haarzakje wordt óf het ene (rood) óf het andere (zwart) geactiveerd. Dat resulteert in een schildpadpoes of lapje. Er zijn dus wel rode poezen, maar ze komen veel minder voor dan rode katers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100