Hoe laat je een papegaai minder schreeuwen?

Ik heb een blauwvoorhoofd amazone papegaai. Alleen schreeuwt die best veel en heel hard. Hoe leer ik dit af of wat kan ik er tegen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Papegaaien communiceren met mekaar of de verzorger door o.a. te schreeuwen of krijsen, zo hard mogelijk, ze doen dat ook op gezette tijden, bijv. 's ochtends en tegen de avond... Als je onmiddellijk resultaat wil helpt een oude doek (deze wordt verbouwd), die over de kooi gelegd wordt, dit gaat echter maar een korte tijd werken als je er voor de rest niets aan doet. Misschien voelt uw papegaai zich niet veilig, of hij schrikt teveel, dikwijls en meestal schreeuwt hij overdadig door verveling, als je dat eerst aanpakt zul je zien dat de situatie verbeterd....bijv. er zo veel mogelijk mee bezig zijn, praten, spelen, veel wilgentakken geven, touw, speelgoed. Papegaaien zijn fantastische en intelligente vogels en soms kan je er een geweldige band mee ontwikkelen, maar eigenlijk zijn ze het gelukkigst in de vrije natuur, in hun oerwoud en niet in uw kooi... Toegevoegd na 6 uur: Verbetert met een t dus.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/vogels/201...
http://www.vogelweetjes.nl/image/vogelinfo...

Papegaai schreeuwt Papegaaien schreeuwen, het behoort tot het normale gedrag bij papegaaien. Onder normale omstandigheden schreeuwen papegaaien 2 keer per dag. In de regel is dit ’s morgens en ’s avonds. Bij de aankoop van een papegaai dient de liefhebber hier dus rekening mee te houden. Het grootste probleem wat zich echter kan voordoen is dat de papegaai overvloedig gaat schreeuwen. Menig papegaai is om deze reden van de hand gedaan. Overvloedig schreeuwen is een verkeerd aangeleerd gedrag en er zal daarom geprobeerd moeten worden de papegaai dit af te leren. Zoals gezegd zal het niet mogelijk zijn om de papegaai het schreeuwen helemaal af te leren, het is immers normaal gedrag. In veel gevallen is het schreeuwen een roep om aandacht. Maar er zijn ook papegaaien die het gewoon leuk vinden om te schreeuwen en om deze reden zichzelf vaak en veel belonen met dit geschreeuw. Wij mensen zijn niet anders, de dingen die wij leuk vinden zullen we immers ook zo vaak mogelijk willen doen. Willen we het schreeuwen bij papegaaien, die dit ‘zelf beloningsgedrag’ vertonen, aanpakken dan moeten we er voor zorgen dat er iets anders ‘leuks’ voor in de plaats komt. Om er achter te komen waarom de papegaai schreeuwt moeten we een aantal dingen uitzoeken. Zaken die we moeten uitzoeken zijn: is of de kooi wel groot genoeg is, is de voeding wel optimaal, is de inrichting van de kooi zodanig dat de vogel zich goed kan vermaken. Denk hierbij aan (verse) knaagtakken, speelgoed (met en zonder geluid), ‘schommeltouw’ etc. Verder is het van belang te kijken naar het dag- en nachtritme. Een papegaai dient de gelegenheid te hebben om 12 uur per 24 uur te slapen. Ook is het erg belangrijk dat de vogel voldoende bezig gehouden wordt door zijn verzorger(s). Hou de vogel bezig door hem kunstjes, zoals bijvoorbeeld het op- en afstappen op stok of hand en het overstappen op de hand vanuit de kooi, het overstappen van de hand op de tafel enz. te leren. Hou hem ook bezig door tegen hem te praten en hem woordjes te leren. Neem hem mee naar de douche en leer hem hoe lekker het is om te douchen. Zorg er in ieder geval voor dat er door de dag heen veel afleiding voor de papegaai is. Indien één of meerdere aspecten zoals hierboven beschreven niet aanwezig is, herstel dit dan. Na dit hersteld te hebben is de kans groot kans dat het schreeuwen (al) verminderd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100