Waarom trekken honden aan de riem?

Het voelt voor henzelf toch ook niet fijn aan de nek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om dezelfde reden dat jij aan de riem trekt : hij wil de andere kant op. En met een hond die slecht onder appel staat, kan dat een hele touwtrekkerij worden. In principe heeft de hond echter niets te vertellen over "waar we heen gaan"; dat bepaalt de baas, en de hond heeft de baas te volgen. Als hij dus erg trekt aan de riem, wordt het tijd voor een puppiecursus / heropvoeding.

Omdat de hond denkt dat hij de leider is van de roedel. In een roedel honden loopt de leider altijd voorop. De grootste en sterkste hond bepaalt waar de roedel zich naar toe beweegt. Betreedt als eerste onbekend of gevaarlijk gebied. Voor een hond is het gezin waarin hij leeft een roedel. Zo is hij geprogrammeerd. Zijn baas is de leider van de roedel waartoe ook de gezinsleden behoren. Normaalgesproken weet/voelt hij dat hij onderaan aan de ladder staat en vertoont hij normaal gedrag. Als de leider naar zijn gevoel zwak is zal hij instinctief het leiderschap overnemen. Een mens denkt niet als een hond en laat meestal, bij het naar buiten gaan de hond voorgaan, omdat dat makkelijk is. Ook bij het oversteken van de straat mag de hond voorgaan. Omdat de leider hem laat voorgaan denkt de hond dat hij de leider is, en bepaalt hij natuurlijk de richting. Zodoende trekt hij aan de riem.

Best een goede vraag als je het vanuit de hond bekijkt: het is aangeleerd gedrag dat ten eerste. Het begint meestal met dat de hond Heel nodig zijn behoefte moet doen en snel naar het plekje wil, waar dat kan, en de baas loopt er achter aan.... Daarna volgen er nog een aantal andere motivatie van de hond: denk aan een lekker geurtje, een andere hond in het vizier, andere mensen, kortom een heleboel. Het gaat te ver om hier uit te leggen hoe je ontspannen kan wandelen, daarvoor moet je bij een goede hondenschool zijn. Maar wat de hond moet leren is dat de baas leuker is als alle andere zaken die de hond buiten tegenkomt. Dus aandacht voor de baas. En de baas zorgt voor een leuke beloning, zorgt dat de hond lekker even kan snuffelen en dat ontmoetingen met andere honden, mensen ontspannen verlopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100