Waarom vallen honden soms mensen (m.n. kleine kinderen?) aan?

Soms hoor je in het nieuws dat honden mensen/kinderen aangevallen hebben en gebeten, maar waarom doen ze dat?
Zijn die honden gewoon agressief en hebben ze een uitlaat klep nodig? Maar waarom bijten ze dan, met welk doel (in ruime zin dan)?

http://www.rijnmond.nl/nieuws/139798/Rottweiler-valt-3-jarig-meisje-aan-in-Sliedrecht
http://nos.nl/artikel/2127803-peuter-zwaargewond-door-vier-bijtende-rottweilers.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Agressie bij honden kent vele verschijningsvormen en een nog groter aantal mogelijke oorzaken. Hoewel het begrijpelijk is dat mensen agressie van hun hondse huisgenoten (meestal) niet tolereren, is het toch goed te bedenken dat bijten op zich volkomen normaal honds gedrag is. Een hond die wordt geconfronteerd met een situatie die in de ogen van de hond bedreigend is, kan kiezen tussen vluchten of aanvallen. Beide soorten van gedrag hebben in de gegeven situatie maar één doel: de afstand tussen de hond en "de bedreiger" vergroten. Het vergroten van de afstand wordt bereikt door of jezelf te verwijderen van de plek des onheils (vluchten) of ervoor te zorgen dat de ander dat doet (dreigen/aanvallen). Welk gedrag gekozen wordt (vluchten of aanvallen) hangt onder andere af van genetisch bepaalde voorkeursgedragingen van de hond, van eerdere ervaringen (was vluchten of juist bijten in vorige gevallen succesvol), de omstandigheden (is er ruimte om te vluchten), de mate van verdedigingsdrift van de hond in die situatie (een hond zal op zijn eigen territorium eerder bijten) enzovoort. Regelmatig horen wij van eigenaren dat de hond "zomaar, zonder enige aanleiding" heeft gebeten. In werkelijkheid was er in de ogen van de hond wel degelijk een aanleiding, maar om die te kunnen zien vraagt van mensen om hun menselijke bril af te zetten en met hondse ogen te kijken naar de situatie.

Bronnen:
http://www.dogweb.nl/gedrag/agressie.html

Honden (en katten ook trouwens) vallen mensen en met name kleine kinderen aan omdat er iets gebeurt (en meestal al vaker gebeurd is) dat voor het dier niet klopt. Kijk eens naar die zogenaamde 'leuke' filmpjes op FB waar je kinderen van alles ziet doen met honden (er op gaan zitten , aan de staart trekken , op de kop slaan, bijv.). Deze acties worden of niet gezien of toegelaten door de ouders "oh, zo leuk hihi" ! > totdat de hond het getreiter zat is .natuurlijk. en van zich af bijt! > dan is het stoute hond!! Nee > Foute Ouders!< > leer je kind respect voor een dier! Niet plagen, nee het is geen paard > je mag er niet op zitten. Net als bij katten. Niet plagen, niet aan staarten trekken, aaien met beleid en als dat niet gebeurt... accepteer dan dat er een mep volgt. > Een kwestie van OORZAAK en GEVOLG! < De honden zijn in overleg ingeslapen. Er was geen andere optie. In het onderhavige geval kom je er nooit achter wat er precies gebeurd is. Heeft het kind gepest of lag het aan de opvoeding van de honden? We zullen het nooit weten. >> er waren in dit geval 4 honden die het kindje aanvielen, bovendien kwamen er 2 andere honden om het kind te verdedigen. De 4 aanvallende honden werden vermoedelijk in een soort groeps-gevoel mee gesleept, dit gebeurt ook bij mensen. Dat er 2 honden bij kwamen en het kind verdedigden heeft hen voorlopig van de 'laatste spuit' gered. Zij worden getest op hun agressiviteit, hoorde ik vandaag. Antwoord Er is altijd een reden. Zij vallen niet zo maar aan. De echte reden zullen we echter niet te weten komen, omdat het slachtoffertje erg jong is , er geen getuigen waren en je dus alleen maar kunt gaan gissen. Naar alle waarschijnlijkheid is één van de honden eerder gepest en heeft hij de aanval gezocht (over het hek gesprongen) de andere 3 volgenden hem in de aanval.

Wij hebben ook een rottweiler en die is gek op mijn kleinkind van 7 jaar. Toch durft hij uit te halen naar haar, hij bijt niet maar duwt haar weg. Schrikachtig ! We vroegen ons af waarom hij dit deed en zijn dit beginnen gade te slaan. Dit gebeurde telkens se te dicht bij mijn moeder van 86 jaar kwam. Hij wou dus de zwakste beschermen. Nu we dit weten handelen we er naar en is het ook geen probleem meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100